Gemeente Edam-Volendam

50.000 scholieren in Noord-Holland ontvangen advies over hun eigen gezondheid en leefstijl

GGD-en onderzoeken via internet gezondheid en leefstijl van jeugd

De vijf GGD-en in Noord-Holland (GGD Hollands Noorden, GGD Kennemerland, GGD Amsterdam (uitsluitend regio Amstelland), GGD Zaanstreek-Waterland en GGD Gooi & Vechtstreek) onderzoeken in het najaar van 2009 en het voorjaar van 2010 in totaal 50.000 scholieren in hun werkgebied.

Leerlingen beantwoorden tijdens een lesuur op school via internet vragen over hun lichamelijke en geestelijke gezondheid, thuissituatie, vrije tijd en leefstijl. Naast leerlingen uit klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs, doen deze keer ook MBO-studenten uit het eerste leerjaar mee.

Het doel van het onderzoek is inzicht krijgen in de gezondheid en leefstijl van de jeugd. Dit is een wettelijke taak van de GGD. De elektronische vragenlijst wordt afgenomen op school, dit levert een hoge respons op waardoor een betrouwbaar beeld van de gezondheid van jongeren ontstaat. Een soortgelijk onderzoek is 4 jaar geleden in de regio's Hollands Noorden, Kennemerland, Amstelland en Gooi en Vechtstreek ook via scholen uitgevoerd.

Aangezien de ervaringen in 2005 zeer positief waren, is in 2009 weer voor deze werkwijze gekozen.

Monitoring én voorlichting

Het unieke van dit project is dat er naast onderzoek ook voorlichting gegeven wordt aan de jongeren die de vragenlijst invullen. Het heet dan ook E-MOVO: Elektronische MOnitor en VOorlichting. Het levert dus niet alleen de GGD-en, scholen en gemeenten zicht op de gezondheid en leefstijl van jongeren, maar geeft ook gerichte adviezen aan de jongeren zelf.

Persoonlijk gezondheidsprofiel, voorlichting en advies

Na het invullen van de vragenlijst kunnen leerlingen op internet hun persoonlijke gezondheidsprofiel lezen met voorlichting en advies. Dit persoonlijke gezondheidsprofiel is alleen op te vragen door de leerling zelf. De voorlichtingsboodschap en het advies zijn toegesneden op de situatie van de leerling.

Wat levert het op?

Op basis van de gegevens van de leerlingen worden diverse soorten rapportages gemaakt. Welke rapportage de meeste nadruk krijgt is per GGD verschillend. De meeste GGD-en maken op basis van de gegevens van álle leerlingen een regioprofiel. Sommige GGD-en maken ook profielen per gemeente. De afzonderlijke scholen ontvangen in ieder geval een terugrapportage over de gezondheidstoestand van hun eigen leerlingen. De gegevens van de 5 GGD-en gezamenlijk vormen het profiel van de provincie. De profielen kunnen gebruikt worden voor het provinciale, regionale en lokale jeugd- en gezondheidsbeleid. De schoolprofielen kunnen gebruikt worden voor school(gezondheids)beleid.