Gemeente Hoorn

College stelt voor opbrengst NUON-aandelen duurzaam in te zetten

Het college van B en W stelt aan de gemeenteraad voor om de opbrengst van de verkoop van de NUON-aandelen duurzaam in te zetten. De voorkeur van het college gaat er naar uit om een deel van de opbrengst te gebruiken om in het verleden gedane investeringen versneld af te schrijven, wat de begroting voor lange tijd ten goede komt. Een ander deel wil het college steken in maatregelen die mensen stimuleren om duurzaam te handelen. Het voorstel van het college gaat over de verkoop van 49 procent van de aandelen, de eerste fase. Behandeling in de raadscommissie staat gepland op 13 oktober.

Dit voorjaar heeft de gemeente Hoorn besloten om de aandelen van Nuon te verkopen. Dit gebeurt gefaseerd. In de eerste fase wordt 49 procent van de aandelen verkocht. In de komende zes jaar verkoopt de gemeente de overige 51 procent. Het voorstel van het college gaat over de eerste fase, een bedrag van 15 miljoen euro.

Versnelde afschrijvingen
De Hoornse begroting bevat jaarlijks een hoog bedrag aan afschrijvingen op investeringen die in het verleden in de openbare ruimte zijn gedaan. Door deze investeringen met een deel van de opbrengsten van de NUON-aandelen in één keer af te schrijven, vallen deze lasten in de komende jaren vrij, waardoor ruimte ontstaat in de begroting. Wanneer de raad besluit om bijvoorbeeld 10 miljoen versneld af te schrijven, dan levert dit voor lange tijd een ruimte in de begroting op van 600.000.

Duurzaamheid
Het college stelt de raad voor om de mogelijkheden te onderzoeken voor een duurzaamheidsfonds. In de klimaatvisie is als ambitie uitgesproken om inwoners, bedrijven en instellingen te stimuleren om duurzaam te handelen, zoals duurzaam bouwen en energiebesparende maatregelen. Een duurzaamheidsfonds biedt Hoorn mogelijkheden om daadwerkelijk te kunnen investeren in duurzaamheid. Hierbij denkt het college concreet aan een duurzame ontwikkeling van bedrijventerrein t Zevenhuis, duurzame toepassingen in Bangert en Oosterpolder en ook voor het Runshopping Centre.

Voortgang
Op 13 oktober staat de behandeling van het voorstel in de raadscommissie gepland. De besteding van de NUON-gelden vormt ook een onderdeel van de begrotingsbehandeling. De behandeling van de begroting door de gemeenteraad staat op 28 oktober gepland. Laatste wijziging van deze pagina: 29 september 2009