Politie Groningen

Dinsdag 29 september 2009

Provincie Groningen, 29-09-2009

Zuidbroek: bewoner overloopt inbreker

Een 45-jarige man uit Zuidbroek is dinsdagochtend opgeschrikt door een inbreker. De man lag op de benedenverdieping van zijn woning aan het Winschoterdiep te slapen. Hij werd wakker door gestommel in zijn woning. Bij de berging zag hij een onbekende man in het raam hangen. De 45-jarige pakte de inbreker beet, waarna deze op de grond viel. De inbreker hield vervolgens op een dreigende manier een voorwerp boven zijn hoofd. Hierdoor kon de verdachte ontkomen. De bewoner kon een goed signalement van de inbreker geven. De politie stelt een nader onderzoek in. De Zuidbroeker gaat aangifte doen. Vermoedelijk heeft de inbreker niets kunnen wegnemen.

Appingedam: 12-jarige aangehouden na stichten brandje

De politie heeft maandagmiddag op de Hogewerflaan in Appingedam een 12-jarige jongen uit Appingedam aangehouden. Een getuige had de verdachte betrapt bij het stichten van een brandje bij de speeltuin. De jongen werd door de getuige overgedragen aan de politie. De brandweer wist het brandje snel te blussen. De knaap werd voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Hij wilde een klein brandje maken, maar was het vuur onbedoeld groter geworden. Na overleg met de ouders werd besloten dat de 12-jarige een alternatieve straf via buro Halt moet ondergaan. De jongen mocht na verhoor met zijn moeder mee naar huis.

Groningen: hoogwerker valt van busje

Een hoogwerker is maandagmiddag op de Trompsingel in Groningen van een busje gevallen. De hoogwerker was van de trekhaak van het busje, bestuurd door een 40-jarige man uit Delfzijl, losgeraakt. Het voorwerp was vervolgens op een fietsenstalling terecht gekomen. Bij nader onderzoek bleek dat hierdoor vijf fietsen beschadigd waren. De eigenaren van de fietsen kwamen allen op de plaats van het ongeval. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

Farmsum: vrouw gewond bij ongeval

Een 35-jarige vrouw uit Delfzijl is maandagmiddag op de Oosterlaan in Farmsum gewond geraakt bij een verkeersongeval. Een 61-jarige automobiliste uit Meedhuizen verleende op een kruising geen voorrang aan de Delfzijlster, die op een fiets reed. De fietsster raakte door de val gewond. Zij moest zich onder doktersbehandeling laten stellen. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

Groningen: Friezin op de hak gereden

Een 40-jarige inwoonster van Heerenveen is maandagmorgen gewond geraakt aan haar hak. De Friezin haalde een bekende uit het ziekenhuis aan het Hanzeplein en wilde een aantal spullen in de auto leggen. Op het moment dat ze de autodeur opende en naar achteren stapte, kwam een 40-jarige automobilist uit Groningen langs rijden. Hij raakte haar been in het voorbijgaan. De vrouw is voor onderzoek het ziekenhuis naar binnen gegaan. De politie maakt een rapport.

Groningen: politie controleert vrachtverkeer

De politie heeft maandag op diverse plaatsen in de stad Groningen vrachtvervoerders gecontroleerd. Tegen de overtreders wordt proces-verbaal opgemaakt.

Een 40-jarige vrachtwagenchauffeur uit Uithuizermeeden werd op de Gothenburgweg in Groningen aangehouden omdat zijn voertuigcombinatie ruim tweeduizend kilogram te zwaar beladen was. Ook was de lading verkeerd geladen. Zo was een container niet vastgezet en stak deze container aan de achterzijde anderhalf meter uit.

Een 32-jarige vrachtwagenchauffeur uit Loppersum werd op de Osloweg aan de kant gezet. Hij vervoerde diesel zonder gebruik te maken van een juiste tank. Bovendien had de bestuurder niet de juiste papieren bij zich voor het vervoer.

Een 32-jarige vrachtwagenbestuurde uit Nieuw Buinen bleek op de Osloweg zijn zaken ook niet goed voor elkaar te hebben. Bij de controle bleek dat zijn vrachtwagencombinatie ruim 23 meter lang was, terwijl 18 meter is toegestaan. Daarnaast was de rem van de aanhanger niet op een correcte manier aangesloten en werkten de remlichten niet. Dit zou ernstige gevolgen kunnen hebben bij een noodstop van het voertuig.

Groningen: politie zoekt getuigen van doorrijder na ongeval

De politie doet onderzoek naar een verkeersongeval in Groningen waarbij zondag 20 september een 16-jarige jongen gewond raakte. De tiener fietste rond 17.30 uur met een vriend vanuit het Noorderplantsoen in de richting van de Westersingel. Bij het oversteken van de Noorderhaven werd hij van de fiets gereden door een onbekende automobilist. De Groninger brak daarbij zijn pols. Ook zijn kameraad kwam door de aanrijding ten val, maar raakte niet gewond. De onbekende bestuurder van de grijze auto ging er na het ongeval vandoor zonder zich over het slachtoffer te bekommeren. De politie wil weten wie deze automobilist is. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Groningen via het telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Groningen: autodief aangehouden

De politie heeft maandagavond bij een tankstation aan de Zuiderweg in Groningen een 19-jarige autodief uit Tolbert aangehouden. De man had eerder die dag de auto meegekregen van een autobedrijf in Groningen om een proefrit te maken. De Tolberter kwam echter niet terug waarna de politie werd ingeschakeld. Medewerkers gingen zelf ook op onderzoek uit en zagen de klant en het voertuig staan bij het tankstation. Agenten konden de 19-jarige daar aanhouden. De verdachte is ingesloten voor verhoor. De auto gaat opnieuw de showroom in.

Groningen: beschonken Roemeen op A7

De politie heeft maandagavond een beschonken Roemeen in Groningen van de oprit naar de A7 gehaald. Automobilisten hadden de politie geïnformeerd dat een persoon bij de oprit nabij het Stadspark de A7 op wilde lopen. De man, die een fiets aan de hand had, had geen idee waar hij was. Agenten probeerden een gesprek met hem aan te gaan, maar dat was vanwege de alcohol in combinatie met de taalbarrière niet mogelijk. De Roemeen is meegenomen naar het politiebureau en moest de nacht in de dronkemanscel doorbrengen. Hij krijgt een boete voor openbare dronkenschap.

Groningen: aanhouding na poging beroving

De politie heeft maandagnacht een 19-jarige Groninger aangehouden omdat hij een even oude plaatsgenoot probeerde te beroven. Het slachtoffer liep over de Noorderhaven toen hij werd aangesproken door de Stadjer. De verdachte werd agressief en riep dat hij het slachtoffer wat aan zou doen als hij geen geld gaf. Het slachtoffer wist te ontkomen en sprak agenten in de omgeving aan. Die wisten de verdachte in de Kijk int Jatstraat aan te houden. De
19-jarige verdachte is ingesloten voor verhoor.

Winsum: gordelcontrole

De politie heeft maandagmiddag op de Onderdendamsterweg in Winsum een gordelcontrole gehouden. In totaal werden 230 voertuigen gecontroleerd. Vier personen werden bekeurd omdat ze geen veiligheidsgordel droegen. Een persoon kreeg een bekeuring omdat hij in zijn auto belde zonder gebruik te maken van een handsfreeset.

Provincie Groningen: politie controleert voor veilig verkeer

Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. Woensdag controleert de politie op de volgende plaatsen:

* Groningen, ringweg Zuid/Oost, snelheidscontrole
* Grijpskerk Zoutkamp, N388, snelheidscontrole

Maar ook op andere plaatsen en tijdstippen zijn controles mogelijk. De politie controleerde maandag op diverse plaatsen op snelheid.
* Groningen, Peizerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1067, aantal overtredingen: 189, hoogst gemeten snelheid: 88 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

* Aduard, N355: aantal geregistreerde voertuigen: 1495, aantal overtredingen: 29, hoogst gemeten snelheid: 117 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

* Wildervank, KJ de Vriezestraat: aantal geregistreerde voertuigen: 328, aantal overtredingen: 125, hoogst gemeten snelheid: 92 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.