Partij voor de Vrijheid (PVV)

Chinees neokolonialisme in Europa - Kamervragen dinsdag 29 september 2009
Vragen van de leden De Roon, Van Dijck en Graus (allen PVV) aan de minister van Economische Zaken, de minister van Financiën en de staatssecretaris voor Europese Zaken over Chinees neokolonialisme in Europa:


1.
Kent u het bericht "China trekt het politieke chequeboek" (1) ?


2.
Kunt u een overzicht geven van de waarde van bestaande Chinese investeringen in de EU alsmede van de thans bekend zijnde Chinese investeringsvoornemens in de EU? Idem, vwb investeringen in Nederland?


3.
Kunt u ook een overzicht geven waaruit blijkt in welke mate de Chinese investeringen de verschillende sectoren van de economie betreffen (zowel voor de EU als voor Nederland)?


4.
Hoe beoordeelt u de stelling dat China zich met deze mega-investeringen ook politieke invloed in de EU en ook specifiek in Nederland verschaft?


5.
Klopt het dat China ook fors investeert in Oekraine en Servië? Neemt u de economische macht en politieke invloed die China daarmee verwerft in aspirant-lidstaten voor de EU, ook mee bij uw beoordeling van die aspiraties? Zo ja, hoe? Zo neen, waarom niet?


6.
Kunt u voorts aangeven welke landen tot welke bedragen in het bezit zijn van Nederlandse staatsobligaties ter financiering van de staatsschuld van circa 350 miljard Euro?

(1)
http://www.handelsblatt.com/politik/international/china-zueckt-politis ches-scheckbuch;2459411