Gemeente Overbetuwe


Sportclubs zetten handtekening onder overeenkomst

---

Op woensdag 23 september ondertekenden sportverenigingen en de gemeente Overbetuwe de overeenkomst âAlcohol? Niet te vroeg, niet te vaak, niet te veel!â. In de kantine van voetbalvereniging Excelsior zetten 10 van de 17 verenigingen met een kantine, hun handtekening. In de overeenkomst wordt afgesproken wat verenigingen zullen oppakken en wat de gemeente doet om samen het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen.

Afspraken

Sportverenigingen hebben een aantal zaken al behoorlijk goed geregeld. Met de overeenkomst zeggen de verenigingen nog toe dat zij het onderwerp alcohol en jongeren onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken binnen de club. Ook zullen ze afspraken maken over hoe met alcohol en jongeren omgegaan wordt.
De gemeente wil verenigingen daarin ondersteunen. Zij vraagt wat van de verenigingen en wil dat niet zonder âtegenprestatieâ doen. De gemeente zal jaarlijks een instructie âverantwoord alcohol schenkenâ organiseren en de verenigingen voorzien van informatiemateriaal en artikelen. Ook zal ze een prijs uitreiken aan de verenging die actief en origineel alcoholbeleid uitvoert.

Regionale aanpak

De gemeenten Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar werken samen in het project Jongeren, Alcohol en Drugs. Deze zes gemeenten maken met hun eigen sportverenigingen afspraken over jongeren en alcohol. De Overbetuwse overeenkomst is opgesteld naar voorbeeld van de regio en aangepast na een bijeenkomst met de sportverenigingen in Overbetuwe in november vorig jaar.

De verenigingen die de overeenkomst ondertekend hebben zijn Tennisvereniging De Helster (Elst), Tennisvereniging De Hoge Wick (Oosterhout), Tennisclub Valburg, Sportvereniging SDOO (Heteren), Sportvereniging Spero (Elst), Sportvereniging Excelsior (Zetten), Voetbalvereniging E.M.M. Randwijk, Hockeyclub Overbetuwe (Elst), Sportclub Elistha (Elst) en Sportvereniging Herveld-Andelst. Ondertekening convenant