ME/CVS-Stichting Nederland blij met kamerbrede politieke steun

29/09/2009 11:06

ME/CVS-Stichting Nederland

"Coalitie- en oppositiepartijen zijn het een keer eens"

In de petitie die de ME/CVS-Stichting Nederland in mei 2009 aanbood aan de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werd gewezen op de talrijke problemen op het gebied van diagnose, erkenning en behandeling waarmee ME/CVS-patiënten nog dagelijks geconfronteerd worden. Gesprekken met commissieleden van coalitie- en oppositiepartijen boden de afgelopen weken uitzicht op kamerbrede steun voor deze zo vaak vergeten groep.

In Nederland lijden naar schatting rond de 40.000 mensen aan het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), ook bekend als Myalgische Encephalomyelitis (ME).

De ME/CVS-Stichting Nederland pleit al lange tijd voor de plaatsing van ME/CVS op de VWS-lijst (de zogenoemde "Lijst Borst") voor chronische aandoeningen. Nog steeds worden ME/CVS-patiënten uitgesloten van het recht op ondersteunende voorzieningen in het kader van de WMO en de Wtcg.

De stichting wees de volksvertegenwoordigers ook op het feit dat er nog steeds geen richtlijnen voor diagnose en behandeling van ME/CVS zijn, ondanks een al jaren durend overleg. Patiënten ervaren die problemen en voelen zich niet serieus genomen. Zij consulteren daarom een (onnodig) groot aantal geneeskundige behandelaars. Uit een studie van de AMA (American Medical Association) bleek dat slechts 10-17% van Amerikanen met ME/CVS correct werd gediagnosticeerd. Dit geldt waarschijnlijk ook voor Europa.

De directe en indirecte maatschappelijke kosten worden op basis van deze Amerikaanse studie voor Europa op ongeveer 20 miljard euro per jaar geschat.

Het instellen van meer behandelcentra voor ME/CVS is mede belangrijk om te komen tot een daling van deze kosten.

In gesprekken met de ME/CVS-Stichting toonden mevr. F. Koser Kaya (D66), mevr. E. Wiegman (CU), mevr. A. Willemse-van der Ploeg (CDA), mevr. M. van Dijken (PvdA) en dhr. H. van Gerven (SP) begrip voor de situatie van ME/CVS-patiënten en zegden hun steun toe om de aanbevelingen uit de petitie te realiseren. In de woorden van mevr. Willemse-van der Ploeg: "In dit geval zijn de oppositie en de coalitie het een keer wél eens."

De stichting vertrouwt erop dat deze woorden spoedig worden gevolgd door concrete daden.





http://www.me-cvs-stichting.nl