Snijden in loonkostensubsidies is onverstandig en onmaatschappelijk

29/09/2009 11:45

CEDRIS

Nu snijden in subsidies voor loonkosten van mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, is onverstandig en getuigt van korte termijn denken. Niet investeren in deze mensen leidt er toe dat ze permanent buiten de arbeidsmarkt worden geplaatst. Dit is in het kort de reactie van CEDRIS, de brancheorganisatie sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie, op suggesties uit de politiek om fors te bezuinigen op loonkostensubsidies.

"Investeren in mensen met beperkingen is harder nodig dan ooit. Ook nu het economisch slechter gaat", aldus voorzitter Leemhuis van Cedris. "Een beschaafde samenleving hoort te zorgen voor mensen die niet zelf werk kunnen vinden of aan werk invulling kunnen geven."

Subsidies om mensen te helpen aan het werk te gaan of te blijven, zijn hard nodig. Niet alleen om deze mensen een zinvol bestaan te geven maar ook voor de samenleving als geheel gezien de grote tekorten die op langere termijn worden verwacht in sectoren als de zorg, het onderwijs en de dienstverlening. Juist in deze sectoren vervullen ondersteunende functies die goed door mensen met beperkingen kunnen worden ingevuld een belangrijke rol.

Minder bureaucratie en meer efficiency, daar is iedereen voor. Maar dit moet geen doel op zich zijn; als er bezuinigd moet worden, dan op overbodig beleid.

De inspanningen van sociale werkvoorzieningsbedrijven zijn er op gericht om in overleg met gemeenten en reguliere werkgevers voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een passende structurele werkplek te creëren. "Maar dat gaat natuurlijk niet voor niets. Ook in dit geval gaat de kost voor de baat uit", zo stelt voorzitter Leemhuis.

Utrecht, 29 september 2009