Gemeente Woudrichem

Gemeente Woudrichem neemt nieuwe vrachtauto in gebruik


Wethouder De Peuter van de gemeente Woudrichem heeft op maandag 28 september 2009 de sleutel van een nieuwe gemeentelijke vrachtauto overhandigd gekregen van dhr. Luijckx van Iveco Schouten uit Almkerk.

Â

De oude auto, die hiermee vervangen wordt, heeft 8 jaar dienst gedaan. Sommige onderdelen (laadkraan en containersysteem) waren zelfs al 16 jaar oud. Technisch was de auto afgeschreven. Daarnaast voldoet de auto ook niet meer aan eisen die gesteld worden aan de uitstoot van schadelijke gassen.

Â

Milieu

Bij de keuze voor dit type vrachtwagen is gekeken naar de Total Costs of Ownership. In goed Nederlands: de totale kosten gedurende de gebruiksperiode zijn bekeken, waarbij aanschaf, verbruikskosten, onderhoud en inruil dus ook zijn meegenomen. Een ander belangrijk selectiecriterium is de uitstoot van schadelijke gassen geweest. De nieuwe auto voldoet ruimschoots aan de EEV-norm die in oktober 2009 van kracht wordt en haalt zelfs bijna de norm die waarschijnlijk in 2014 gaat gelden (schoner dan Euro 5 verplicht per oktober 2009, bijna Euro 6, naar verwachting pas in 2014 van kracht).

Â

Werkzaamheden

De gemeentelijke vrachtauto wordt ingezet bij het ophalen en afvoeren van groen-, berm- en slootafval. Tevens wordt met de auto zand en grond, plantmateriaal en straatmeubilair van en naar de wijken gebracht. Ook bij het plaatsen van borden, hekwerken, vlaggenmasten en zitbanken wordt de autolaadkraan ingezet. In winterse tijden wordt de vrachtauto gebruikt voor de gladheidsbestrijding. Uiteraard beantwoordt de vrachtwagen aan alle eisen van veiligheid.

Â

Andere kleur
Met de aanschaf van deze vrachtauto wordt een opvallende wijziging zichtbaar bij de gemeentelijke auto's. De auto's zullen niet langer oranje van kleur zijn maar geel. Die kleur wordt landelijk veel gebruikt, ook door beide buurgemeenten. Alle toekomstige nieuwe voertuigen (in oktober worden nog 2 kleinere bedrijfswagens afgeleverd) zullen in deze gele kleur worden uitgevoerd.