Gemeente Diemen


Gemengd beeld in Diemense begroting

Het College van Burgemeester en Wethouders van Diemen heeft de begroting voor 2010 aan de gemeenteraad aangeboden. Die begroting laat een gemengd beeld zien.

De begroting is sluitend en het gedegen financiële beleid van de laatste jaren geeft de gemeente een goed vertrekpunt. Dat is maar goed ook, want het College constateert dat er een lastige tijd aan komt. Het college kan veel beleidsvoornemens en ambities overeind houden, maar het verwacht wel zwaar.

Voorzieningen
Het College heeft in de begroting 2010 een aantal belangrijke voorzieningen voor de burgers opgenomen. Er is geld gereserveerd voor de realisatie van een brede school in Diemen Noord. De school zal een samenvoeging zijn van de twee huidige basisscholen en een kinderdagverblijf. Verder heeft het College de voorgenomen aankoop en renovatie van begraafplaats Rustoord in de begroting meegenomen. Voor uitvoering van de wet tijdelijk huisverbod en voor het steunpunt huiselijk geweld is een bedrag opgenomen in de begroting. Het vrijwilligersbeleid krijgt concreet vorm met onder andere trainingen voor vrijwilligers en een vrijwilligersvacaturebank. Tot slot zijn ook de extra kosten voor de luchthal in de begroting verwerkt.

Financiële positie
Er zijn twee belangrijke ontwikkelingen die de financiële positie van de gemeente bedreigen: de grondexploitatie van Plantage De Sniep en de inkomsten uit het gemeentefonds. Door de crisis op de woningmarkt levert Plantage De Sniep lagere opbrengsten dan geraamd en ook nog eens later. Voor wat betreft de inkomsten uit het gemeentefonds hanteert het Rijk scenario's, die in ieder geval een negatieve uitwerking op de gemeentelijke financiële positie hebben. Daarom is het volgens het college goed dat er ruimte is om toevoegingen te doen aan de reserves. Het voorstel is bijvoorbeeld om de eerstkomende vier jaren jaarlijks EUR 750.000 aan de algemene reserve toe te voegen. Voor 2010 is het gelukt deze toevoeging op te nemen in de begroting, maar vanaf 2011 zijn daar wel ombuigingen voor nodig van respectievelijk EUR 46.000 in 2011, EUR 344.000 in 2012 en EUR 401.000 in 2013.

De volledige begroting is hier in te zien.

---
Zie het origineel


Postadres:
Gemeente Diemen
Postbus 191
1110 AD
Diemen

Bezoekadres:
D.J. Den Hartoglaan 1
Tel.: (020) 314 46 44
Fax: (020) 314 46 35
E-mail: info@diemen.nl

---