Gemeente Purmerend

Bijeenkomst Awbz-zorg

29 september 2009

De gemeente Purmerend buigt zich samen met welzijnsorganisaties en zorginstellingen over de gevolgen van de bezuinigingen in de Awbz (Algemene wet bijzondere ziektekosten) voor die mensen die door deze maatregel hun indicatie voor Awbz-zorg geheel kwijtraken of minder zorg toegekend krijgen.

In 2008 en 2009 zijn in de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) een aantal wijzigingen (bezuinigingen) doorgevoerd. Door deze maatregelen raken mensen in Purmerend hun indicatie voor Awbz-zorg kwijt of krijgen zij minder zorg toegekend. Het gaat hierbij naar schatting om 1.500 - 1.750 personen.

De Gemeente Purmerend wordt door het Rijk gedeeltelijk gecompenseerd voor deze maatregelen en wil deze middelen graag inzetten om te voorkomen dat mensen die minder of geen zorg meer krijgen en er in eigen kring geen oplossing voor kunnen vinden tussen wal en schip belanden. Hiertoe bereidt de gemeente een beleidsvoorstel voor.

Dit beleidsvoorstel wil de gemeente zo integraal mogelijk tot stand laten komen. Daarom wordt het voorstel i.s.m. interne betrokkenen en externe relevante instellingen en de Wmo Cliëntenraad voorbereid. Daarom organiseerde de Gemeente Purmerend op 20 augustus een werkbijeenkomst.

Lees hier het verslag.