Gemeente Lingewaard


Buurtbemiddeling succesvol

Eerste jaar bijna 70% van de zaken opgelost.

Een jaar na de start van het project buurtbemiddeling in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe blijkt dat deze service zeer op prijs wordt gesteld. 81 Maal werd buurtbemiddeling in het eerste jaar al ingeschakeld door woningcorporaties, politie, gemeenten of door buren zelf. En in 69% van de gevallen waarbij beide buren met elkaar in overleg wilde, leidde de inzet van buurtbemiddeling tot een oplossing.

Deze en andere cijfers zijn eind september besproken in de stuurgroep, in aanwezigheid van beide burgemeesters, de heer H. de Vries van Lingewaard en mevrouw E. Tuijnman van Overbetuwe. Naast gemeenten zijn woningcorporaties Lingewaard Wonen, Vivare, Woningstichting Valburg, Woningstichting Heteren en SGBB nauw betrokken bij buurtbemiddeling. In het eerste jaar bleek ook dat buurtbemiddeling graag door (één van) de buren zelf ingeschakeld wordt. Van de zaken kwam 41% direct bij het project terecht, zonder tussenkomst van verwijzers.

Buurtbemiddeling lijkt in de praktijk het beste te werken in gevallen waar de onenigheid en irritaties nog niet heel hoog opgelopen zijn, het wordt vooral preventief gebruikt. Maar ook meer ingewikkelde en langlopende kwesties tussen buren zijn door inzet van de bemiddelaars in het eerste jaar tot een oplossing gekomen. De kracht van buurtbemiddeling is dat, met hulp van de bemiddelaars, de buren zelf hun problemen oplossen. Soms is er gewoon te veel gebeurd om dat samen te kunnen, dan willen buurtbemiddelaars graag van dienst zijn.

Problemen tussen buren die veel voorkomen zijn geluidsoverlast (33%), bedreiging/pesten en discriminatie (19%) en problemen rond tuin en erfafscheiding (13%). Maar ook parkeren, rommel en stank en gedrag van dieren en kinderen kunnen soms tot grote irritaties en verstoorde verhoudingen leiden. De bemiddeling houdt in dat getrainde onafhankelijke vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren en het bemiddelingsproces leiden. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal.

Buurtbemiddeling is een gratis voorziening waar buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen onder leiding van buurtbemiddelaars. De cijfers van het eerste jaar, waren voor het stuurgroep reden om de doelen voor het tweede jaar bij te stellen. Het project loopt zeker door tot september 2011. Dan wordt bekeken of buurtbemiddeling voortgezet wordt.

Aanmelding
Op de websites www.buurtbemiddelinglingewaard.nl en www.buurtbemiddelingoverbetuwe.nl staat meer informatie over het project. Heeft u nog vragen of wilt u buurtbemiddeling inschakelen, dan kunt u contact opnemen met de coördinator buurtbemiddeling Gabrielle Langhout, telefoon: (024) 323 27 51. U kunt van maandag t/m vrijdag tussen 9.00-17.00 uur bellen of een email sturen naar: buurtbemiddeling@nim.nl. U ontvangt altijd zo spoedig mogelijk een bericht terug.