FNV Sport

Najaarsoverleg leidt tot koopkrachtverbetering voor iedereen

De FNV zal haar bonden voorstellen de cao-onderhandelingen 2009 in te gaan met een maximale looneis van 3,5%. Dat maakte FNV-voorzitter Agnes Jongerius bekend in de persconferentie direct na afloop van een positief verlopen Najaarsoverleg. Na discussie met de achterban stelt de Federatieraad, het parlement van de FNV, het cao-beleid dan eind november definitief vast.

In haar toelichting op de resultaten van het overleg benadrukte een tevreden FNV-voorzitter dat de sleutel tot de succesvolle uitkomst `vertrouwen' is geweest. "In de financiële wereld is dat vertrouwen volkomen zoek. In de polder hebben de hoofdrolspelers het vertrouwen na een hele vervelende periode hervonden. Te lang heeft de ontslagrechtkwestie ons geblokkeerd. Met de afspraak om de door de kantonrechter toe te kennen ontslagvergoeding voor inkomens boven de 75.000 euro te maximeren op een jaarsalaris, is die blokkade van de baan. Daardoor hebben we vandaag constructieve afspraken kunnen maken."

De FNV-voorzitter doelt daarmee onder meer op de toezegging van de regering om zo'n 500 miljoen uit te trekken voor de koopkracht van ouderen, chronisch zieken en de mensen met een uitkering. Ook verlaagt het kabinet de WW-premie voor komend jaar tot nul, zodat werknemers meer loon overhouden. En eerder al kondigde de regering aan op aandrang van sociale partners de btw niet te zullen verhogen. Jongerius: "Dat hele pakket in combinatie met onze alleszins verantwoorde looneis levert verbetering van de koopkracht op voor alle groepen. Deze koopkrachtimpuls is ook een goede bijdrage aan het stabiliseren van de reële economie.

Naast afspraken over koopkracht is Nederlands grootste vakcentrale ook zeer ingenomen met de afspraken om samen met de sectoren zwakkere groepen op de arbeidsmarkt aan werk te helpen.

Zo hebben werkgevers en werknemers zich bij het najaarsoverleg nog eens verplicht afspraken te maken in cao's over het aannemen van ouderen, allochtonen en jonge gehandicapten. Het kabinet ondersteunt dit door loonkostensubsidies, premiekorting en no-risk bij het in dienst nemen van oudere werklozen.