FNV Sport

FNV wil aanpak topinkomens op Europees niveau

"Ik ga morgen bij de Europese vakbeweging in Brussel regelen dat de topinkomens ook op Europees niveau worden aangepakt", aldus voorzitter Agnes Jongerius van de FNV vakcentrale gisteravond in de speciale uitzending van Nova/NOS over de financiële crisis.

De FNV vakcentrale presenteert vandaag in Brussel haar voorstellen om de beloningsstructuur van topinkomens aan te pakken. Jongerius vindt dat het tijd is om met een Europees plan van aanpak te komen om topinkomens binnen de perken te houden.

Agnes Jongerius: "Met de voorstellen wil de FNV de excessen aanpakken. De financiële crisis laat zien dat ingrijpen nodig is en dat sommige mensen heel veel geld verdienen zonder dat duidelijk is of zij dit feitelijk verdienen. De scheefgroei in de beloningen tussen de inkomens van topmanagers en die van werknemers moeten wij rechttrekken."

Langetermijn prestaties
Vandaag bespreekt het bestuur van de Europese vakbeweging (EVV) het plan van aanpak waar de FNV een belangrijke invloed op heeft. Zo pleit de FNV voor scheiding van persoonlijke belangen en het bedrijfsbelang. Het is immers de bonuscultuur die de kredietcrisis in de hand heeft gewerkt. Daarom moet het beloningsstelsel gericht worden op langetermijn prestaties in plaats van kortetermijn winst. Er is meer en betere transparantie over beloningsstructuren in bedrijven nodig. Ook maakt de FNV zich hard voor een gezamenlijke Europese aanpak bij het vormgeven van goed ondernemingsbestuur.

EU-beleid
Niet alleen de vakbeweging maakt zich hard voor scherpere beloningsregels op Europees niveau. Minister van Financiën Wouter Bos heeft vorige week al met zijn Europese collega's gesproken over een gezamenlijk Europees beleid om de topinkomens binnen de perken te houden.