FNV Sport

'Weigering inzage in risico-inventarisatie is van de zotte'

Heeft een werknemer nu wel of geen recht op inzage in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) van zijn bedrijf? Minister Donner (Sociale Zaken) en de Arbeidsinspectie vinden van niet. FNV-bestuurder Leo Hartveld vindt die opstelling van de zotte: "De RI&E is een middel ter bevordering van veilig en gezond werken. Maar dat wordt wel lastig als degenen die er mee moeten werken niet mogen weten wat de gevaren en risico's in hun bedrijf zijn."

Met brieven die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten, probeert Nederlands grootste vakcentrale de minister te overtuigen van zijn ongelijk. Bovendien roept de FNV de Tweede Kamer te hulp. In een brief aan de vaste Kamercommissie signaleert Hartveld dat Nederland zich met de weigering van het recht op inzage in het twijfelachtige gezelschap bevindt van Malta. Hartveld: "Tijdens een recent seminar van de Europese vakbeweging, waarbij 23 lidstaten vertegenwoordigd waren, bleek het standpunt van onze minister op grote verbazing te stuiten." Arbo-wet

De oplossing die de FNV aandraagt voor het juridische geschil met de minister is simpel: "Neem een bepaling in artikel 5 van de Arbo-wet op die werkgevers de plicht oplegt ervoor te zorgen dat iedere werknemer kan beschikken over een beschrijving uit de RI&E van de gevaren en risicobeperkende maatregelen en van de risico's voor hem op diens arbeidsplaats. Met een dergelijke bepaling kan de werkgever zelf bedenken hoe werknemers die beschrijving kunnen krijgen, maar moet hij die tenminste verstrekken aan de werknemer die daarom vraagt."

De Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK) en de beroepsvereniging van bedrijfsartsen NVAB hebben inmiddels laten weten het standpunt van de FNV te ondersteunen.

'Niet nodig'
Volgens adviseur arbeidsomstandigheden Hester Konijnenberg van FNV Bondgenoten blijkt uit een onderzoek onder honderd kaderleden dat een kwart van hen moeite heeft inzage in de RI&E te krijgen. "Werkgevers zeggen het niet nodig te vinden, of geven aan dat ze alleen de OR inzage willen geven."