Gemeente Rhenen


Thea Figee

UNICA glas | papier

29 september - 14 november 2009

glas

Thea Figee volgde een grafische opleiding. Aan het begin van haar loopbaan als zelfstandig kunstenares besloot ze zich niet te beperken tot het drukken van een ets, litho of houtsnede zoals dat in de vakboeken was omschreven. Experimenten met materiaal en techniek brachten haar aan de grenzen van de grafische technieken. Ze ontwikkelde in vijfentwintig jaar tijd een geheel eigen schilderachtige werkwijze. Nu drukt ze op de etspers in haar Utrechtse atelier bijna uitsluitend unica, die soms tot wel dertig drukgangen kennen. Om haar blikveld verder te verruimen maakte ze uitstapjes in andere disciplines zoals keramiek en glassfusing.

In 1999 zocht ze een nieuwe uitdaging en stapte ze Glasstudio De Oude Horn in Acquoy binnen. Ze zag er meesterglasblazer Bernard Heesen het hete glas aan de blaaspijp vormen. De vonk sloeg over. Het transparante, gloeiende, vloeibare glas, het gevecht met deze wispelturige materie, oranje oplichtende ronkende glasovens en een dynamisch werkproces tussen glasblazer, assistent en ontwerper boeiden haar. Glas is een bijzonder mooi materiaal, maar gevaarlijk heet en scherp, kwetsbaar en snel te verpesten. Waar de schilder met zijn paletmes een verkeerde verftoets kan weghalen is één fout in het glasblazen rampzalig voor alle schoonheid die je onder je vingers laat ontstaan. Die ervaring kende ze ook van het heftig en intensief scheppingsproces van de unica op papier in haar atelier.

Glas was liefde op het eerste gezicht en is inmiddels niet meer uit haar oeuvre weg te denken. Bernard Heesen was de meesterglasblazer van haar eerste glasunica. Vanaf augustus 2004 stapt Figee over naar Glasstudio Van Tetterode, waar meesterglasblazer Richard Price haar ontwerpen uitvoert. Een jaar later volgden al presentaties van haar glaskunst in het Nationaal Glasmuseum en de Glas Galerie Leerdam. Bij die gelegenheid verscheen haar monografie Schilderen met glas.

In beide disciplines ligt het accent op het onderzoek van kleurlagen, huid, sferen en structuren. De natuur is haar allergrootste inspiratiebron. Wat in het geblazen glas gebeurt, voedt de unica in gemengde grafische technieken op papier en andersom.

Watermerk