MKB-Nederland

UWV vergist zich in WGA-premie, bedrijven betalen

29 september 2009 Nieuws
UWV vergist zich in WGA-premie, bedrijven betalen

Bedrijven krijgen door misramingen van het UWV een forse premiestijging van de WGA, Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten, voor de kiezen. MKB-Nederland wil dat het kabinet deze extra lasten voor het bedrijfsleven over een aantal jaren verspreidt.

De stijging van de WGA-premie komt grotendeels doordat het UWV afgelopen jaar een te lage premie vaststelde. Het bedrijfsleven draait nu op voor de extra kosten hiervan (257 miljoen euro!). Onacceptabel, vindt MKB-Nederland. De stijging gaat in tegen het doel van de nieuwe arbeidsongeschiktheidsregeling: een lagere instroom van `zieke' werknemers door een financiële tegemoetkoming voor bedrijven. Dat bedrijven gestraft worden voor de misramingen van het UWV, vindt MKB-Nederland een verkeerd signaal.

De ondernemersorganisatie stelt daarnaast het tijdstip waarop de premie bekend is gemaakt ter discussie. Om de crisis te lijf te gaan, heeft het kabinet gekozen voor investeringen in herstel en lastenneutraliteit. Een stijging van de WGA-premie past niet in dit plaatje. Bovendien is het besluit van het UWV erg laat gepubliceerd. Bedrijven hebben hierdoor minder tijd om het eigenrisicodragerschap te berekenen.

MKB-Nederland pleit voor spreiding van de extra premielasten van de WGA over een aantal jaren. Ook moet het kabinet bedrijven meer tijd bieden om de aanvraag voor eigenrisicodragerschap in te dienen bij de Belastingdienst.

Vandaag behandelt de Tweede Kamer de WGA tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.

Lees hier de brief over WGA die MKB-Nederland naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Zie voor meer informatie het dossier Arbeidsongeschiktheid.