Universiteit Leiden

`Gentle Giant': uitzonderlijk Afrikaans leiderschap

Je zou John Kufuor, oud-president van Ghana, een witte raaf onder de Afrikaanse leiders kunnen noemen. Vorige week vrijdag was hij te gast bij het Afrika-Studiecentrum. Zijn presidentschap had een Leidse connectie.

Stabiliteit en democatie

Kufuor was in Nederland op uitnodiging van minister Bert Koenders om de dag over ontwikkelingssamenwerking bij te wonen, die zaterdag in Den Haag werd gehouden. Als president van Ghana in de jaren 2001-2008 was Kufuor daarvoor geen slechte keuze. Kufuor bracht Ghana politieke stabiliteit, stimuleerde de economie met een doordacht plan en zocht mede naar oplossingen voor oorlogsconflicten in Ghana's buurlanden. Bovendien bevorderde hij de democratie en vrije pers in Ghana. De combinatie van zijn rijzige, imponerende gestalte en zijn rustige optreden leverde hem de bijnaam `Gentle Giant' op.

John Kufuor: `If boredom gives us peace and stability for people, () let's have more boredom.'

Band tussen Ghana en Leiden
Oud-president Kufuor had aangegeven bij gelegenheid van zijn bezoek bij het Afrika-Studiecentrum in het Pieter de la Courtgebouw van de Faculteit der Sociale Wetenschappen een lezing te willen houden over zijn presidentschap en daarna vragen te beantwoorden. Bij de aanmeldingen liep het storm. Er kwamen studenten, hoogleraren, NGO-medewerkers en een grote groep Ghanezen, onder meer aanhangers van Kufuors partij New Patriotic Party. In het welkomstwoord ging ASC-medewerker Jos Damen in op de eeuwenoude band tussen Ghana en Leiden. In 1742 promoveerde de Ghanese jongeman Jacobus Capitein op een proefschrift over slavernij en de bijbel. Op 14 oktober 1960 werd Kofi Abrefa Busia hoogleraar sociologie en cultuurkunde van Afrika aan de Leidse universiteit, een leerstoel mede vorm gegeven door het Afrika-Studiecentrum. Negen jaar later, in 1969, werd Kofi Busia gekozen tot premier van Ghana. Busia was Kufuors leermeester. Hij benoemde Kufuor later ook tot staatssecretaris van buitenlandse zaken in zijn kabinet.

Van bewindsman tot gevangene -en terug

Ineke van Kessel, Ghana-kenner van het ASC, hield een introductie over de twee termijnen presidentschap van Kufuor president (januari 2001-januari 2009) en over zijn voormalig voorzitterschap van de Afrikaanse Unie (2007-2008). In een schets van Kufuors carrière liet ze verder zowel zijn opleiding (studies in London en Oxford) als zijn periode als hoge ambtenaar zien. Na die tijd werd Kufuor staatssecretaris, maar na een staatsgreep in 1972 zat hij ook een jaar in een Ghanese gevangenis. Na jaren in het bedrijfsleven ging hij in 1979 terug de politiek in, wat uiteindelijk in 2001 resulteerde in een nipte verkiezingsoverwinning op Jerry Rawlings. Voor de verkiezingen had hij "positieve verandering" en "zero tolerance for corruption" beloofd. Verder beloofde hij Ghana economische groei door liberale hervormingen en handhaving van de wet. En daar heeft hij zich voor ingezet. In een interview met de BBC werd ooit aan president Kufuor gevraagd of hij saai was. Kufuor antwoordde: `If boredom gives us peace and stability for people to go about their normal business and live in dignity, then I would say, let's have more boredom.'

... en na afloop een groepsfoto voor het Pieter de la Courtgebouw

Stabiliteit in regeringsperiode
Vervolgens sprak Kufuor zelf over onderwerpen die hem na aan het hart liggen, zoals de ontwikkeling van Ghana tijdens zijn regeerperiode. Hij wees op economische groei, fors verhoogde buitenlandse investeringen, betere wegen en ziekenhuizen en vooral op de afgenomen schuldenlast. Even belangrijk vond Kufuor de politieke stabiliteit en grotere vrijheid. Hij ging ook in op zijn rol als vredestichter bij de omringende landen en zijn voorzitterschap van de Afrikaanse Unie (OAU). Duidelijk trots was Kufuor op de vrijwillige toets die Ghana onderging als onderdeel van het "good governance"-examen van NEPAD (New Partnership for Africa's Development).

Afrikaanse Unie

Na zijn toespraak werden aan Kufuor door een panel enkele vragen gesteld. Marion Eeckhout ging in op de overheidsrol in de Ghanese economie, Samuel Ntewusu (promovendus afkomstig uit Ghana), Akinyinka Akinyoade en Klaas van Walraven (ASC) stelden wat meer politieke vragen. Opvallend was dat Kufuor een mogelijke rol van de Afrikaanse Unie niet bepaald sterk aanzette. Een tiental enthousiaste vragenstellers uit de zaal zorgde vervolgens voor een breed scala aan vragen, die Kufuor zo uitgebreid mogelijk probeerde te beantwoorden. Zowel de vragen over slecht functionerende Afrikaanse presidenten als die over invoertarieven kregen van Kufuor een diplomatiek antwoord.

Het seminar trok veel publiek van Afrikaanse origine

Enthousiasme
Na de bijeenkomst bleek dat Kufuor ook in Nederland over enthousiaste supporters beschikt. Hij werd letterlijk bestormd door mensen die met hem wilden praten of op de foto wilden. Na enig wachten lukte dat. Oud-president Kufuor poseerde met tientallen Ghanese fans voor een unieke fotosessie op de trappen van het Pieter de la Courtgebouw. Daarna zoefden de wachtende limousines weg naar Den Haag. En zaterdagavond wachtte het vliegtuig weer, dit keer voor een reis naar Japan.

(29 september 2009/Marieke van Winden)