Provincie Noord-Holland

Gedeputeerde betaalt opleiding zelf

28 september 2009

Gedeputeerde Sascha Baggerman heeft besloten haar tweejarige opleiding tot Master of Public Administration zelf te betalen.

De gedeputeerde heeft dit verklaard in de vergadering van Provinciale Staten van 28 september.
Tekst zoals uitgesproken door Gedeputeerde Baggerman tijdens de Statenvergadering van 28 september.

âIk ben van mening dat bestuurders zich verder moeten kunnen ontwikkelen, sterker nog zich zouden moeten ontwikkelen. Ook een bestuurder moet investeren in zichzelf, maar nog belangrijker in zijn functie en in de toekomst. Niet in de laatste plaats om zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, zodat niet of zo min mogelijk gebruik gemaakt hoeft te worden van de wachtgeldregeling. Ook politici vallen naar mijn idee onder het adagium âeen leven lang lerenâ en moeten een bijdrage leveren aan de kenniseconomie. Ik hecht hier veel waarde aan en vind dit zeer belangrijk.

De provincie heeft mij in de gelegenheid gesteld om onder dezelfde voorwaarden als de regeling waar ambtenaren gebruik van kunnen maken de opleiding te volgen. Dit houdt in dat als ik binnen een bepaalde periode zou vertrekken ik alles of een deel van de kosten zou terug betalen. Hier heb ik rekening mee gehouden en desondanks heb ik voor deze opleiding gekozen. Het is een gerenommeerde opleiding, die de investering meer dan waard is. Maar ik begrijp ook de impact van dit besluit en de onrust die dit veroorzaakt heeft. Er is wellicht een verkeerde indruk gewekt. Ik wil daarom alle twijfel wegnemen. Ik vind dat ik het aan u en aan mijzelf verplicht ben om in mijzelf te blijven investeren. Om die reden heb ik ervoor gekozen de kosten voor deze opleiding zelf te dragen.

Ik vind het erg vervelend dat de afgelopen dagen de suggestie is gewekt dat ik iets onoorbaars heb gedaan. Er is bij de provincie geen sprake van het achterhouden van informatie. Daarnaast is een aantal feiten wat verdraaid. Deze zaken wil ik graag recht zetten.

Deze masteropleiding is een vervolgopleiding op mijn studie Bestuurskunde. De opleiding kost ⬠41.500,- voor twee jaar, wat veel geld is, dat ben ik met iedereen eens. Bij deze opleiding is een stage van twee maanden in het buitenland verplicht, maar buitenland is niet alleen Amerika, Australië of India. België is ook buitenland. Mijn stage is gepland tijdens de recesmaanden juli en augustus.

Aangezien ik geen 36-urige werkweek heb, geldt voor mij niet dat ik een dag studieverlof per week heb. Mijn werkweken zullen de komende twee jaar niet 50 tot 60 uur per week, maar 70 tot 80 uur bedragen. Mijn studie zal dus vooral een wissel trekken op mijn privéleven en niet op mijn werk.â

---