Watersportverbond - KNWV

Bezwaren over afsluiting Lauwersmeer ongegrond

dinsdag 29 september 2009

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de bezwaren van het Watersportverbond tegen de afsluiting van een aantal zones in het Lauwersmeer voor de pleziervaart ongegrond verklaard.

BPR A.6 De bezwaren van het Watersportverbond zaten hem vooral in de al sinds 1994 bestaande afsluiting van âde Babbelaarâ. Dit gebied is het enige stuk water waarop bij hardere zuidwestenwind goed geankerd kan worden. âHet is de locatie waar rust en ruimte is voor de
watersporter. De watersporter die ook van natuur wil genieten zonder verstoring van anderenâ, aldus de brief van het Watersportverbond aan het ministerie.

Bescherming
Het Watersportverbond beseft dat er vogels zijn in de Babbelaar die bescherming nodig hebben. Het verbond betreurt het echter dat de watersport kennelijk als een bedreiging en schadeveroorzaker wordt gezien. Het is steeds de bedoeling geweest om de Babbelaar alleen als ankerplaats weer open te stellen. Dat aan land gaan verboden zou blijven, zou geen enkel probleem zijn voor het verbond. Ook pleitte het Watersportverbond juist voor een snelheidsbeperking van 5 knopen in het gebied.

Natuurminnende waterrecreant
In het kader van Natura 2000 vraagt het Watersportverbond het
ministerie daarom alsnog genuanceerder te kijken naar de
gebruiksmogelijkheden van de natuurminnende waterrecreant in dit mooie, natuurlijke gebied.

* Meer informatie wat het Watersportverbond doet rond Natura 2000