Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


CCKL accreditatie voor het Medisch Microbiologisch Laboratorium (MML)

Amsterdam, maandag 28 september 2009

Op 28 september 2009 ontving het Medisch Microbiologisch Laboratorium het certificaat voor het behalen van de CCKL accreditatie. CCKL is hèt keurmerk voor kwaliteit van medische laboratoria.

Het MML startte 10 jaar geleden met een eerste aanzet voor het opzetten van een kwaliteitssysteem. "Vanaf 2001 is systematisch gewerkt aan het opstellen van voorschriften, protocollen, procedures en een kwaliteitshandboek. Alle MML medewerkers hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om alles op tijd klaar te hebben. Wij zijn enorm trots dat het laboratorium dit keurmerk mag voeren", aldus Marc van Ogtrop, unitvoorzitter Medische Microbiologie.

Tijdens de eerste, papieren beoordeling in 27 oktober 2008, bekeek de CCKL het kwaliteitshandboek en het kwaliteitssysteem van het MML. Vervolgens heeft een auditteam op 25 november 2008 gekeken of iedereen daadwerkelijk werkt volgens het beschreven kwaliteitssysteem. Naar aanleiding van de aandachtspunten in het beoordelingsrapport is een plan van aanpak opgesteld. Op basis hiervan heeft het bestuur van CCKL besloten het laboratorium te accrediteren. Op 3 september jongstleden ontving het laboratorium het positieve bericht van CCKL.

Een accreditatiekeurmerk van CCKL-RvA toont onder andere aan dat onafhankelijke deskundigen hebben geconstateerd dat een laboratorium een goed en actief kwaliteitsbeleid voert. Centraal in de beoordeling van het kwaliteitssysteem van het laboratorium staat de aan- of afwezigheid van een aantoonbare verbetercultuur. Ook de operationele procedures, theoretische en praktische kennis, klachtafhandeling en correctie van eventueel gemaakte fouten worden kritisch beoordeeld. Een geaccrediteerd laboratorium verstaat zijn vak en biedt zekerheid en kwaliteit aan patiënten en artsen.