Gemeente Sneek


Het Symfonieorkest herleeft in Sneek

Het Centrum voor de Kunsten & Ritmyk en het Bogerman College gaan in samenwerking met elkaar een nieuw symfonieorkest oprichten in Sneek en de Zuidwesthoek. De muzikale leiding is in handen van Anne Oosterhaven en Tseard Verbeek. Voor het orkest -dat eind oktober van start gaat- worden strijkers gezocht, ook zijn er blazers nodig op fluit ,hobo, klarinet, fagot, hoorn en trompet.

Wellicht is het de iets oudere Sneker nog bekend dat tot de late jaren '70 van de vorige eeuw in Sneek een heus Symfonieorkest bestond. Het orkest repeteerde onder leiding van wijlen dhr Bram Feenstra, toen directeur van de Muziekschool. Het orkest repeteerde projectmatig, begeleidde koren en omlijstte de koorstukken met eigen Symfonisch repertoire. Er werd zelfs meegewerkt aan een popconcert in Ylst, dit in samenwerking met Lieuwe Toren, de huidige directeur van het Centrum voor de Kunsten & Ritmyk. Temidden van het stijgende nivo van de omringende blaasorkesten, en de tanende belangstelling voor strijkinstrumenten en de symfonische muziek stierf het orkest uiteindelijk een stille dood.

Hoe anders ligt de huidige situatie: in geen jaren is de belangstelling voor strijkinstrumenten zo hoog geweest. Er werken op het Centrum voor de Kunsten & Ritmyk drie viooldocenten en een cellodocent, terwijl er ook op contrabas les wordt gegeven. Dit heeft zijn uitwerking ook op de scholen. Zo organiseerde Anne Oosterhaven al weer een aantal jaren het Bogerman Kamer Orkest waarin een aantal jonge talentvolle muzikanten hun hart konden ophalen. Daarnaast reist een aantal muzikanten uit de regio op zaterdag naar Leeuwarden, om mee te spelen met het Fries Jeugdorkest.

Naast het klassieke repertoire binnen de speelmogelijkheden krijgt het orkest ook een `metropoolorkest'-achtige tint mee. Er wordt ingezet op een breed repertoire, waarin allerlei jeugdig talent aan bod kan komen en waarmee de muzikaal leiders verschillende kanten op kunnen: Anne Oosterhaven, gepokt en gemazeld in het leiden van jeugd op muzikaal terrein, Tseard Verbeek heeft een jarenlange ervaring als dirigent en heeft veel ervaring als freelance orkestmusicus.

De repetities hebben vanaf eind oktober plaats in de Aula van het Bogerman College op donderdagavond, het eerste concert is al gepland midden december. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via het Centrum voor de Kunsten & Ritmyk: 0515-431400.