Gemeente Geertruidenberg


De Aanloop toont lokaal talent

,,Vorig jaar begonnen we met iets nieuws, een experiment. Een andere manier om de seizoenstart te markeren. Laten zien dat de gemeente bruist. Dat is goed bevallen. Want ik heb bij de nieuwjaarsreceptie nog nooit te horen gekregen `waar kunnen we aan kaarten komen', en bij De Aanloop wel". Met die woorden opende burgemeester Matthieu Meijer woensdag 23 september de tweede editie van De Aanloop; het evenement waarmee de gemeente het nieuwe winterseizoen ingaat.

In een volle zaal van Fort Sint-Gertrudis genoot een uitgebreid gezelschap van muzikale hoogstandjes en de uitreiking van drie gemeentelijke prijzen.

Een gemeente heeft inspirerende mensen nodig, zei de burgemeester. Juist in tijden dat het wat slechter gaat. Mensen die een verschil kunnen maken en de boel op gang trekken. Dat de gemeente Geertruidenberg zulke mensen kent, blijkt wel uit de genomineerden voor de prijzen. Talent voor filmmaken is er ook, want Pètry Gamers en Ton Biemans maakten samen met Nicole de Kort van de gemeente een promotiefilm van de gemeente die tijdens De Aanloop de première beleefde. Wethouder Ad van Onzenoort, een man die als geen ander de historie van Geertruidenberg kent, ontving de eerste DVD van deze film.

Gastvrouw Yvonne Hekker nodigde als eerste wethouder Antoon van den Enden op het podium om de vrijwilligersprijs 2009 te overhandigen aan een verblufte Corrie Philipse-van Goolen. Mevrouw Philipse is al jaren actief als vrijwilligster voor o.a. De Zonnebloem. ,,Vrijwilliger zijn is een job voor nop, maar ze doen dit met liefde en plezier", loofde Van den Enden de hele groep vrijwilligers.

Wethouder Lida Verschuren mocht de Cultuurprijs uitreiken, en die gaat dit jaar naar Stichting De Handwijzer, het creativiteitscentrum dat al twintig jaar actief is. De heer W. Mouw nam het beeldje behorende bij de prijs in ontvangst. Alle drie de gemeentelijke prijzen (de vrijwilligersspeld en twee beeldjes) zijn gemaakt door de plaatselijke edelsmid Ingeborg de Groot.

`Het vernieuwende totaalconcept' Koken aan de Markt van de ondernemers Patricia Snijders en Adri Branderhorst kreeg de Ondernemersprijs 2009. Wethouder Louise Laurijssen was voorzitter van de selectiecommissie waar ook de VOG, de Brug en de Kamer van Koophandel deel van uitmaakt. De wethouder roemde de twee ondernemers als mensen met durf en geloof in eigen kunnen. ,,Echte ondernemers denken anders, kijken naar kansen en niet naar bedreigingen en gaan de uitdaging aan."

Het muzikale deel van De Aanloop bestond uit twee optredens van de Basily Boys en een mini-concert van het 10-koppige regionaal herenensemble Quodlibet.

De Basily Boys maakten afgelopen maanden furore bij het tv-programma Holland's got talent. Vier telgen uit de bekende zigeunerfamilie Basily, die virtuoos gitaarspelen in de stijl van het Rosenberg-trio en Django Reinhardt. Twee van de `boys' wonen in Raamsdonksveer, en speelden dus in feite een thuiswedstrijd. De toehoorders beloonden hen na het optreden met een spontaan staand applaus,