Gemeente Nijmegen

Bestemmingplan Stadsbrug opnieuw naar provincie, geen vertraging in bouw.

29/09/2009

Het bestemmingsplan voor de Nijmeegse Stadsbrug moet opnieuw voor goedkeuring langs Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland. In de stukken die GS onlangs goedkeurde, ontbraken per abuis twee passages. De gemeente heeft inmiddels maatregelen getroffen waardoor het overdoen van de procedure geen gevolgen heeft voor de planning van de bouw van de Stadsbrug. De werkzaamheden starten eind volgend jaar en de oplevering van de Stadsbrug staat nog steeds gepland voor november 2013.

Het hiaat in de versie van het bestemmingsplan dat naar GS is gegaan, zit in de zogeheten voorschriften van het op 23 april 2008 door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan. Daaruit is de specifieke vermelding van 2x2 rijbanen weggevallen bij de verwerking van een raadsamendement in de tekst. De gemeente heeft de fout opgemerkt bij de beoordeling van het advies van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (Stab) aan de Raad van State. Daarbij is ook gebleken dat de formele publicatie over het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan niet juist was.

Gedeputeerde Staten zijn door de gemeente geïnformeerd over de juridische risico's van de onvolkomenheden. Om deze te verkleinen, is in gezamenlijkheid besloten om alle stappen na het raadsbesluit over het bestemmingsplan opnieuw te doorlopen. Dit kan zonder dat dit gevolgen heeft voor de planning van de bouw van de Stadsbrug, doordat de gemeente in de afgelopen periode een aantal maatregelen heeft getroffen (waaronder de versnelde aankoop van enkele percelen). Van zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad is geen nieuwe besluitvorming nodig. De eerdere besluiten worden uitgevoerd. Gemeente en provincie hebben de Raad van State inmiddels gevraagd het Goedkeuringsbesluit van 14 november 2008 te vernietigen.

Het bestemmingsplan van de Stadsbrug zal vanaf donderdag 1 oktober 2009 opnieuw zes weken ter inzage liggen bij gemeentelijk informatiecentrum Open Huis. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend op het ontwerpbestemmingsplan kan bedenkingen indienen bij de provincie. Deze mensen krijgen ook een brief van de gemeente. Een ieder die zich niet kan vinden in de door de raad op 23 april 2008 aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan kan ook bedenkingen indienen bij de provincie. De provincie streeft naar een zo snel mogelijke behandeling van de bedenkingen en nieuwe besluitvorming.

Door de inmiddels getroffen maatregelen zijn er geen gevolgen voor de planning van de bouw van de Stadsbrug. De bouwvergunningaanvraag kan al worden ingediend en behandeld voordat het bestemmingsplan onherroepelijk is. Naar verwachting kan de gemeente eind 2010 beginnen met de bouw, omdat de daarvoor benodigde gronden al in eigendom zijn. Ook voor de aanbestedingsprocedure van de Stadsbrug heeft het overdoen van de procedure geen gevolgen.