Universiteit Leiden

Leiden University College in Den Haag in september 2010 van start

De Universiteit Leiden gaat in het studiejaar 2010/2011 van start met het University College in Den Haag. Na instemming van de Raad van Toezicht en de Universiteitsraad heeft het College van Bestuur hier op 29 september 2009 toe besloten.

De Universiteit Leiden gaat in het studiejaar 2010/2011 van start met het University College in Den Haag. Na instemming van de Raad van Toezicht en de Universiteitsraad heeft het College van Bestuur hier op 29 september 2009 toe besloten. Het Leiden University College The Hague is een driejarige Engelstalige bacheloropleiding voor een groep excellente gemotiveerde studenten afkomstig uit de hele wereld.

De dean (decaan) van Leiden University College The Hague, prof.dr. Christopher Goto-Jones.

Global Challenges
Het interdisciplinaire Liberal Arts & Sciences-programma van het College heet `Global Challenges' en heeft een focus op vrede, recht en duurzaamheid. De opleiding sluit naadloos aan bij zowel het internationale profiel van Den Haag als stad van vrede, recht en veiligheid, als bij aanwezige expertise van de Universiteit Leiden op het terrein van internationaal recht, wereldpolitiek en governance. Het College biedt studenten een uitdagende basisopleiding en bereidt voor op toonaangevende posities in de internationale samenleving.

Decaan
De dean (decaan) van Leiden University College The Hague wordt prof.dr. Christopher Goto-Jones. Goto-Jones is hoogleraar Comparative Philosophy and Political Thought aan de Universiteit Leiden en directeur van het Modern East Asia Research Centre. Hij is opgeleid aan de universiteiten van Cambridge en Oxford. Hij promoveerde in Oxford op het gebied van Politics & International Relations. Voor hij naar Leiden kwam doceerde hij in Londen, Oxford en Nottingham. In 2008 werd hem een VICI-subsidie toegekend.

`Cutting-edge' curriculum
Goto-Jones: `Im very excited about the great opportunities afforded by this unique collaboration between Leiden University and the city of The Hague. Our new University College will combine the world-class expertise and scholarly depth of the oldest university in the Netherlands with a cutting-edge curriculum that draws on the institutions and resources of the international city of peace and justice.'

EUR12 miljoen van Den Haag
Het Leiden University College, dat in nauwe samenwerking en met steun van de gemeente Den Haag is ontwikkeld, vormt een van de pijlers van de Campus Den Haag. De gemeente Den Haag stelt EUR12 miljoen beschikbaar voor de huisvesting. Deze bijdrage is essentieel voor de totstandkoming van het University College. Sander Dekker, de Haagse wethouder onderwijs: `De komst van het Leiden University College The Hague is van enorm belang voor Den Haag. Daarmee wordt onze stad meer en meer een academisch bolwerk. Den Haag is de internationale stad van vrede en recht. Dat maakt het tot een uniek laboratorium voor onderwijs en onderzoek.'

Campuswoningen
Het onderwijs wordt gegeven in een van de panden van de Campus Den Haag. In afwachting van de definitieve huisvesting worden de studenten gehuisvest in campuswoningen aan het Leeghwaterplein. De gemeente Den Haag en de Universiteit Leiden streven ernaar vóór het eind van het jaar een besluit te nemen op welke locatie het University College permanent gehuisvest gaat worden.

De Campus Den Haag vormt een volwaardige nevenvestiging van de Universiteit Leiden en zal de komende jaren onder leiding van prof.dr. Jouke de Vries verder uitgebreid worden.

Excellentietraject
Met de start van een University College in Den Haag completeert de Universiteit Leiden een reeks van initiatieven op het terrein van excellentie. Het succesvolle Pre University College biedt mogelijkheden voor getalenteerde scholieren, het Honours College biedt uitdagende studietrajecten voor reguliere studenten. Het nieuwe University College biedt een driejarig bachelorprogramma toegesneden op excellente studenten. De Universiteit Leiden ontving voor deze samenhangende benadering recentelijk bijna 4 miljoen subsidie uit het zogeheten Siriusprogramma.

Het College zal volgend jaar 125 studenten toelaten, in latere jaren loopt dit aantal op tot 200 studenten per jaar.

De aanmelding voor het University College is open vanaf 15 november 2009. Vanaf vandaag is informatie online beschikbaar op www.lucth.nl.

(29 september 2009/DH)