Senternovem

29-09-2009 | 'Gesloten deur' goed voor de portemonnee en de klanten

Resultaten DA pilotproject energiebesparing veelbelovend

De resultaten van het DA pilotproject energiebesparing in Amsterdam zijn inspirerend. Het onderzoek laat zien dat een automatisch openende deur met luchtgordijn een besparing van circa 43% in de verwarmingskosten oplevert. Bovendien heeft een automatische entreedeur geen ongunstige invloed op het aantal bezoekers. Marijke Vos (wethouder milieu gemeente Amsterdam) overhandigd rapport aan Kees Verhoeven (MKB Amsterdam). Op achtergrond Casper Havers (adviseur SenterNovem)
Marijke Vos, Kees Verhoeven en Casper Havers (SenterNovem)

Overhandiging rapport
Donderdag 24 september 2009 overhandigde Marijke Vos (wethouder milieu van Amsterdam) het 1e exemplaar van het rapport pilotproject energiebesparing aan Kees Verhoeven (directeur MKB Amsterdam). Marijke Vos: "Energiebesparing is iets van vele partijen. Tijdens deze proef is er mooi samengewerkt tussen overheid en bedrijfsleven. Met een goed resultaat. Ik roep andere ondernemers dan ook op om het voorbeeld van deze DA drogisterij te volgen, want het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee."

Vrijwillige samenwerking werkt
Kees Verhoeven reageerde ook positief: "Dit onderzoek, waarbij gemeente en ondernemers op vrijwillige basis samenwerken, staat symbool voor de gemeentelijke klimaataanpak. Het bewijst dat bedrijven, daarin positief gestimuleerd door de overheid, bereid zijn over de drempel heen te stappen op weg naar een duurzame toekomst. Daarom steunt MKB-Amsterdam deze werkwijze." aldus Kees Verhoeven, directeur MKB-Amsterdam

'Open-deur-filosofie' ontkracht
De 'open-deur-filosofie' (geopende deur trekt meer klanten dan een gesloten deur) die veel winkeliers aanhangen, wordt in dit pilotproject ontkracht. De positieve resultaten van dit pilotonderzoek bieden dan ook kansen voor winkeliers met een andere winkelformule en afwijkende omgevingsfactoren. De Dienst Milieu en Bouwtoezicht van de gemeente Amsterdam zal de kansen die de toepassing van een automatische entreedeur met luchtgordijn biedt, in haar werkgebied bij ondernemers onder de aandacht brengen. Het Energiecentrum MKB gaat in samenwerking met de Nationale Winkelraad het onderzoek uitbreiden naar andere winkelformules en locaties.

DA pilotproject energiebesparing
Het pilotproject werd opgestart door de gemeente Amsterdam, deurenfabrikant Besam, DA Retailgroep, SenterNovem en het Energiecentrum MKB. Het pilotproject heeft gelopen van week 2 tot en met week 30 in 2009 (29 weken) en heeft plaatsgevonden in de Drogisterij & Luxe Parfumerie 'Josefien' in de Van Woustraat Amsterdam.