Gemeente Breda

Handhavingsactie Breda op woonwagenlocatie Hamdijk

De Gemeente Breda heeft vandaag in het kader van het vrijplaatsenbeleid een handhavingsactie gehouden op woonwagenlocatie Hamdijk. Hierbij zijn elf woonwagens/woningen gecontroleerd. Twee personen zijn aangehouden. Een 28-jarige vrouw vanwege overtreding van de opiumwet. Bij haar woning is een hennepdrogerij aangetroffen Een man (39) is aangehouden vanwege verboden wapenbezit. Hij wordt in verband gebracht met de vondst van van een vuurwapen, een stroomstootwapen, cocaïne, een aanzienlijk geldbedrag en een kostbaar horloge. Van beide personen zijn de autoâs in beslag genomen voor nader onderzoek.

Dat zijn de belangrijkste resultaten van de actie die vandaag plaatsvond. Bij deze acties werken gemeente, politie, justitie en belastingdienst samen in de aanpak van vrijplaatsen. Hierbij hebben de controleurs zaken als brandveiligheid, bouwregels, inkomensfraude, hennepplantages, prostitutie en huurachterstanden betrokken.

De politie zette circa tien agenten in voor de begeleiding van de controleurs en de afzetting van de locatie. Alle inkomende en uitgaande personen werden gecontroleerd. De actie is rustig verlopen. Alle betrokken instanties zijn tevreden over het resultaat.

Vrijplaatsenbeleid
De gemeente Breda heeft het vrijplaatsenbeleid ontwikkeld om het woon- en leefklimaat in de stad te verbeteren. Vrijplaatsen zijn groepen van personen en of locaties waar de overheid nog niet effectief heeft kunnen optreden als het gaat om het handhaven van regels en wetten. Breda vindt het maatschappelijk niet aanvaardbaar dat bewoners van deze plekken anders met de uitvoering van regels worden benaderd dan anderen.

Breda, 29 september 2009