Stichting Natuur en Milieu

Boycot Beemster toont onduurzaamheid supermarkten

Natuur en Milieu steunt producent Beemsterkaas in verzet tegen prijsgekte

29 september 2009 - Vandaag hebben vele supermarkten, zoals Jumbo, Spar, Plus en Dirk, de Beemsterkaas uit de schappen gehaald. Natuur en Milieu vindt dit slecht nieuws, want daarmee draaien de supermarkten duurzame boeren van producent Cono de nek om.

Cono, de producent van Beemster, is voorloper op het gebied van duurzaamheid. Cono koopt namelijk haar veevoer (soja) op een duurzame manier in. Eerder dit jaar heeft Cono daarvoor een overeenkomst gesloten met onder andere Natuur en Milieu. De zuivelproducent koopt nu soja waarvoor geen tropisch bos gekapt hoeft te worden. Met dit veevoer produceren ze niet alleen Beemster, maar ook het ijs van Ben & Jerry wordt er mee gemaakt.

Natuur en Milieu roept de Superunie, met de Jumbo, Spar, Plus en Dirk, op om zich van haar duurzame kant te laten zien en Beemsterkaas gewoon weer in de schappen te leggen voor een eerlijke prijs. Mirjam de Rijk, directeur Stichting Natuur en Milieu: We moeten trots zijn op deze boeren die bewust kiezen voor een duurzaam product. De Superunie moet inzien dat ze hiermee de duurzame landbouw geen goede dienst bewijst.

Deze boycot door de Superunie laat zien dat de supermarkten zich alleen maar op de laagste prijs richten en maatschappelijk verantwoord ondernemen in deze branche nog maar weinig voorstelt. Natuur en Milieu heeft in eerder onderzoek aangetoond dat consumenten best een cent meer willen betalen voor een liter zuivel als er duurzaam veevoer wordt gebruikt.

Publicatiedatum: 29-09-2009