UNICEF biedt hulp aan de getroffenen van Ketsana 29 september 2009, Manilla, Filipijnen - Dit weekend zijn de Filipijnen getroffen door de tropische storm Ketsana. Binnen 24 uur verschafte UNICEF goederen zoals voedsel, onderdak en andere benodigdheden aan kinderen en hun families die slachtoffer zijn geworden van de storm.

"Wij leven mee met de duizenden kinderen en families die getroffen zijn door de storm, of ze nou vastzitten in hun huis of in een tentenkamp verblijven. Voor elk kind is een gebeurtenis als deze een traumatische ervaring," zei Vanessa Tobin, UNICEF vertegenwoordiger.

UNICEF levert goederen en diensten aan de ontheemden, samen met de overheid en andere hulporganisaties. Ook reist UNICEF rond om de schade op te nemen. Tobin vertelt: "Wat mij vooral treft is de vrijgevigheid van de mensen. Iedereen stelt zijn huis probleemloos open voor de slachtoffers."

"UNICEF zal de komende dagen nog meer hygiƫnepakketten, medicijnen en andere voorzieningen verstrekken," vertelt Tobin. UNICEF maakt zich zorgen over de effecten op de langere termijn die Ketsana op kinderen zal hebben, zoals gezondheidsrisico's. Ook het feit dat er nog twee tropische stormen worden verwacht in hetzelfde gebied baart UNICEF zorgen.

Ketsana stortte in twaalf uur een hoeveelheid regenwater uit over de hoofdstad Manilla en omliggende gebieden die normaal in een maand neer valt. Manilla is voor 25 procent overstroomd en 24 provincies in de Filipijnen zijn getroffen.

Het National Disaster Coordination Council brengt naar buiten dat inmiddels meer dan een miljoen mensen getroffen zijn door de tropische storm. Er zijn al meer dan 100 doden gevallen en 226.000 mensen verblijven in tentenkampen. Sommige mensen zitten zelfs nog op het dak van hun huis te wachten op hulp.