Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Zuidoost als kandidaat voor Floriade 2022

---

Amsterdam Zuidoost als kandidaat voor Floriade 2022

29 september 2009

Op zondag 27 september jl. deed Emile Jaensch, portefeuillehouder Beheer en Milieu, de voorzet: "De Floriade in het jaar 2022 moet plaatsvinden in het Zuidoosten van Amsterdam. De visie van het dagelijks bestuur op het groen en de groeiende aandacht voor gezonde voeding bieden daartoe perfecte aanknopingspunten". Wethouder Groen, Marijke Vos, wethouder Openbare Ruimte en Groen, vond het "Een aardig groen idee, voor het stadsdeel maar ook voor heel Amsterdam. We moeten dat maar gaan onderzoeken.''

Portefeuillehouder Jaensch en wethouder Vos gaven op zondag 27 september jl. het slotsein van de culinaire Week van de Smaak 2009 die geheel in het teken stond van lekker eten. Het idee van portefeuillehouder Jaensch sluit aan op de groenvisie van het stadsdeel.

Urban agriculture
"De Wereldtuinbouwtentoonstelling van 2022 zou de perfecte voedingsbodem kunnen zijn om te demonstreren hoe bewoners in de divers samengestelde stad in hun eigen voedselbehoefte kunnen voorzien. Urban agriculture, wat zoveel betekent als het verbouwen van gewassen in een stedelijke omgeving, zou het motto kunnen zijn." Voor Jaensch wordt de ingeving steeds concreter. Hij ziet de mogelijkheden van het vele groen in stadsdeel Zuidoost en de groeiende aandacht voor gezonde voeding en biologische producten. De overkluizing van de Gaasperdammerweg, van in totaal 3 kilometer lang en circa 100 meter breed (ruim 30 voetbalvelden), zou een `natuurlijke' verbinding kunnen vormen tussen het Bijlmerpark en het Gaasperpark. In 2006 heeft het Kabinet besloten dat er een verbreding en overkluizing van de Gaasperdammerweg komt. Dit is onderdeel van de gehele planstudie Schiphol-Amsterdam-Almere (A6-A9). De werkzaamheden zullen volgens planning in 2018 zijn afgerond.

Gedragen project
Bij de organisatie van de Floriade zijn echter veel partijen betrokken die ook moeten voelen voor een dergelijk plan om zo een gedragen project te realiseren. Wethouder Marijke Vos: "Het is nog een eind weg. Maar ik vind het een heel aardig groen plan, niet alleen voor Zuidoost, maar voor heel Amsterdam. Zeer de moeite waard om over na te gaan denken, het moet worden onderzocht. Er zal afstemming moeten worden gezocht met alle betrokken, stedelijke bestuurders, met de Provincie Noord-Holland en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Bovendien moeten de Gemeente Diemen en het Groengebied Amstelland ook geconsulteerd en betrokken worden".

De ambitie ligt er. Floriade 2022 in stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Een goede combinatie hoe een stedelijke omgeving en een natuurlijk landschap elkaar vinden en kunnen versterken.

---