Provincie Utrecht

Subsidiegebieden in nieuw natuurbeheerplan vastgesteld

29-9-2009 -

Het Natuurbeheerplan provincie Utrecht 2009 is vastgesteld door Gedeputeerde Staten. In dit plan staan de gebieden in de provincie waar terreinbeherende organisaties, particulieren en agrariërs subsidie kunnen aanvragen voor het beheer van natuur, agrarische natuur en landschap. Ook legt het natuurbeheerplan de natuur- en landschapsdoelen per gebied vast.

Het natuurbeheerplan is onderdeel van het nieuwe subsidiestelsel voor Natuur- en Landschapsbeheer dat landelijk per 1 januari 2010 van kracht is. Het is de opvolger van de huidige negen natuurgebiedsplannen en het beheersgebiedsplan en bevat zo min mogelijk beleidswijzigingen ten opzichte van de voorgaande plannen. Het plan lag vanaf juni 2009 zes weken ter inzage. De daarbij ingediende zienswijzen zijn verwerkt in het natuurbeheerplan.

In het Natuurbeheerplan staat een nieuw stelsel beheertypen. De beheertypenkaart laat de huidige situatie zien en is de basis voor de beheersubsidies. Een ambitiekaart geeft de natuurdoelen weer. Het agrarische beheer, vooral bij de weidevogels, is veranderd. Bij weidevogelbeheer is samenwerking tussen beheerders effectief. Daarom wordt subsidie voor weidevogelbeheer geconcentreerd ingezet in gebieden met voldoende weidevogels. Het natuurbeheerplan geeft de randvoorwaarden voor dit beheer.

Het Natuurbeheerplan provincie Utrecht 2009 ligt vanaf binnenkort ter inzage voor beroep door belanghebbenden. Een digitale versie en een viewer voor het bekijken van de bijbehorende details op de kaarten zijn binnenkort te vinden via www.provincie-utrecht.nl/SNL.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030 258 3207