SGP


Overbodige toevoeging Awgb

De Raad van State heeft een grondig advies uitgebracht over de âenkele-feit-constructieâ in de Algemene wet gelijke behandeling. De SGP is bereid het door de Raad voorgestelde alternatief welwillend te bekijken. Het ziet er namelijk op zichzelf goed uit.

Het voornemen van het kabinet om het voorstel van de Raad van State aan te vullen met een zinsnede over de verhouding tot andere grondrechten, laat juist mist ontstaan over de precieze reikwijdte van de wet. Het enkele feit dat het kabinet met de wijziging van de wet geen veranderingen in de rechtspraktijk wil bewerkstelligen, stelt de SGP nog niet gerust. Veel zal afhangen van de precieze tekst van de wet en de uitwerking daarvan in de praktijk.

De SGP vindt een verdere inbreuk op de vrijheid van onderwijs ongewenst. Scholen voor bijzonder onderwijs moeten, willen zij geloofwaardig vorm kunnen geven aan hun eigen identiteit, de ruimte hebben om een eigen beleid te voeren rond toelating en benoemingen. Vooralsnog lijkt het voorstel van het kabinet geen verslechtering. Bij de behandeling van de wet zal de SGP kritisch beoordelen wat de precieze consequenties zijn voor de praktijk.