GroenLinks
Dinsdag 29 september 2009, 17:15u - Jolande Sap
GroenLinks geeft Bos TomTom voor heroverweging

Er moeten harde afspraken gemaakt worden met de bankensectoe over de bonus- en beloningencultuur. Dat zegt Jolande Sap bij de behandeling van de Financiële Beschouwingen. Ook moeten de ambtelijke commissies die op zoek gaan naar bezuinigingsmogelijkheden politiek worden aangestuurd. Daarbij moet Minister Bos een breed welvaartsbegrip hanteren. Naast de financiën moeten ook de sociale ebn ecologische gevolgen een rol spelen in de afweging.

Heroverweging financiële sector
Er worden mooie woorden gesproken in Pittsburgh, door de bankensector en door de minister van Financiën zelf over de aanpak van de bonussen van topbankiers. Van harde afspraken en het stellen van grenzen is nauwelijks sprake. Zo is zelfs de (variabele) beloning van Gerrit Zalm als topman van ABN-AMRO veel te hoog. Jolande Sap zal de minister van Financiën een aantal concrete voorstellen voorleggen:
* Een nullijn voor bankiers in 2009. Bankiers verdienen in dit crisisjaar geen verhoging van het basissalaris, noch hebben zij recht op welke bonus dan ook;

* De hoge beloningen van bankiers zijn een oorzaak van de huidige crisis. Bovendien zijn veel banken met publiek geld gered. Dat vraagt om een maximering van het basissalaris van alle bankiers. Jolande Sap doet het voorstel voor de Wellinknorm. De president van De Nederlandsche Bank heeft internationaal vergeleken een topsalaris van ongeveer 4 ton. Dat zou het maximum moeten zijn;
* De variabele beloning zou gemaximeerd moeten zijn tot 20% van het basissalaris. Het maximum van één jaarsalaris dat de banken zelf voorstellen is veel te hoog.

Groen werkt
Bij de Algemene Beschouwingen heeft GroenLinks een tegenbegroting ingediend. Zonder het tekort op te laten lopen, investeert GroenLinks in onderwijs, zorg en groene werkgelegenheid. Uit de analyse van het Centraal Planbureau blijkt dat de tegenvoorstellen meer werkgelegenheid opleveren: Groen werkt! Een aanpak van de huidige economische crisis kan gecombineerd worden met het aanpakken van het klimaatprobleem en het vergroenen van de economie.

Brede heroverweging rol overheid
GroenLinks vindt dat twintig ambtenarencommissies niet zonder politieke sturing aan het rekenen kunnen gaan. Jolande Sap zal Wouter Bos de politieke uitgangpunten van GroenLinks aanbieden: TomTom voor politieke heroverweging. Daarnaast vraagt Jolande Sap aan de minister van Financiën wat er gebeurt is met zijn voornemen om beleid niet alleen te beoordelen in financieel-economische termen, maar een breed welvaartsbegrip te gebruiken.

Bos kan een voorbeeld nemen aan de Franse president Sarkozy, die uitgaat van sociale aspecten en groene waarden bij de evaluatie van beleid. Dit doet hij op basis van voorstellen van de Nobelprijswinnaars Amartya Sen en Joseph Stiglitz. Jolande Sap zal voorstellen dat niet alleen het Centraal Planbureau betrokken wordt bij het werk van de twintig ambtenarencommissies. Een integrale analyse zou ook gemaakt moeten worden door het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).