Europese noodhulp voor Filippijnen, Vietnam en Laos

29/09/2009 17:58

Pauw, Sanders, Zeilstra & Van Spaendonck

Brussel, 29 september 2009

De Europese Commissie stelt euro 2 miljoen beschikbaar voor noodhulp aan de Filippijnen die het meest zijn getroffen door de tropische storm Ketsana. Een 'eerste hulp coördinator' van de humanitaire hulpafdeling van de Europese Commissie (ECHO) is ter plaatse in Manilla. De Filippijnse nationale rampcoördinator laat weten dat bijna twee miljoen mensen geraakt zijn door de ramp en meer dan 600.000 mensen zijn opgenomen in evacuatiecentra en noodkampen.

Nadat Ketsana de Filippijnen zwaar trof, heeft de storm zich voor de kust van Vietnam ontwikkeld tot een krachtige tyfoon. Meer dan 167.000 mensen zijn geëvacueerd uit risicogebieden in Vietnam. ECHO teams in Vietnam en Laos staan paraat om snel te kunnen reageren.

Karel de Gucht, Eurocommissaris van Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp toont zijn medeleven met de slachtoffers van Ketsana: "Dit is een enorme ramp. Meer dan 240 mensen zijn omgekomen en meer dan 600.000 mensen zijn hun huis kwijtgeraakt. De fondsen die wij zo snel mogelijk beschikbaar stellen, zijn bedoeld om tegemoet te komen aan de meest urgente basisbehoeften in de getroffen gebieden. De Europese Commissie staat ook klaar om noodhulp te verlenen in Vietnam en Laos als dat nodig blijkt. In de afgelopen jaren hebben we bevolkingsgroepen in risicogebieden geholpen om beter voorbereid te zijn. Dit programma van de Europese Commissie is essentieel om levens te redden".

De Europese Commissie stelt euro 2 miljoen beschikbaar voor voedsel, veilig drinkwater, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen, tijdelijk onderdak, basisbenodigdheden (waaronder dekens, jerrycans, kleren en keukenbenodigdheden) en telecommunicatie.

De Commissie verleent daarnaast een subsidie van euro 10 miljoen aan een natuurrampen-voorbereidingsprogramma in Zuid Oost Azië, waaronder de Filippijnen, Vietnam en Laos. Vietnam was goed voorbereid op de tyfoon en de autoriteiten hebben voorbereidingsbijeenkomsten gehouden toen duidelijk werd dat tyfoon Ketsana op hen af kwam.

Achtergrond

In lijn met de toewijding van de Europese Commissie om bij te dragen aan risicovermindering van rampen, heeft de Commissie sinds 1996 meer dan euro 152 miljoen van het humanitaire hulpbudget toegewezen. In 1996 ging het rampen-voorbereidingsprogramma van start. Doel van dit programma is een toename van de zelfredzaamheid van risicogebieden over de hele wereld (zie IP/09/924)

Alle fondsen worden begeleid vanuit de humanitaire hulpafdeling van de Europese Commissie (ECHO), onder verantwoordelijkheid van EU Commissaris Karel de Gucht. De door de Commissie gefinancierde projecten worden uitgevoerd door non-gouvernementele organisaties, gespecialiseerde VN agentschappen en het Rode Kruis.