Gemeente Maassluis

Gemeenteatlas: Maassluizers tevreden over hun buurt

GemeenteAtlas2009.jpg

Maassluizers zijn over het algemeen tevreden over de buurt waarin ze wonen. De inwoners geven hun eigen buurt gemiddeld het cijfer 7,3. Dat is een iets hoger cijfer dan twee jaar geleden. Ook het veiligheidsgevoel van de Maassluizer is licht gestegen, van een 6,9 in 2007 naar een 7,1 dit jaar. Minder tevreden zijn de inwoners van Maassluis over het parkeren: dit wordt door de Maassluizers als het grootste probleem genoemd, gevolgd door vuil op straat, verkeer, jongeren en hondenpoep.

Dat blijkt uit de Gemeenteatlas Maassluis die vandaag door het college van b en w is vastgesteld. Dit onderzoek laat zien hoe het met leefbaarheid en veiligheid in Maassluis is gesteld. Ook biedt het inzicht in de huidige situatie en ontwikkelingen in de buurten van Maassluis.

Aan het onderzoek hebben 2.980 Maassluizers meegedaan die hiervoor een enquête hebben ingevuld. Dat kon schriftelijk of via internet. De Gemeenteatlas maakt verder gebruik van objectieve informatie over onder meer bevolkingssamenstelling en woningvoorraad.

Het bevolkingsaantal is vergeleken met twee jaar geleden met 31.354 inwoners nagenoeg gelijk gebleven. Uit de cijfers blijkt verder dat de vergrijzing in Maassluis toeneemt: in 2004 was 28 procent van de Maassluizers 55-plus tegen 32 procent nu.

De Schakel is nog altijd het meest populaire medium voor de Maassluizers als ze zich willen informeren over zaken die spelen in Maassluis, gevolgd door TV Rijnmond, de Maaskoerier, de WOS, Radio Rijnmond en het AD Rotterdams Dagblad.

In zijn algemeenheid zijn er geen grote verschuivingen te zien in de cijfers over veiligheid. Het rapportcijfer voor criminaliteit is verbeterd van een 5,9 naar 6,2. Wel laat het cijfer voor woninginbraak een lichte stijging zien. Het aantal bewoners dat vindt dat bepaalde vormen van criminaliteit vaak of soms voorkomen in hun buurt is sinds 2007 niet veel veranderd. De Burgemeesterswijk is hierop een uitzondering. Hier komen geweld en discriminatie volgens de huidige bewoners veel minder vaak voor dan twee jaar geleden. Het aantal bewoners dat vindt dat geweld en discriminatie vaak of soms voorkomen is in deze wijk gehalveerd.

Meest opvallend bij de beoordeling van de eigen buurt is de stijging van 5,4 naar 6,5 in de Burgemeesterswijk. Hieruit blijkt dat de bewoners van deze wijk vertrouwen hebben in de aanpak van de gemeente: 41 procent denkt dat deze wijk er de komende jaren op vooruit zal gaan. De Burgemeesterswijk is hiermee op dit gebied de best scorende wijk van Maassluis.

Het cijfer voor winkels voor de dagelijkse boodschappen is gedaald van 7,2 naar 6,8. Daarnaast scoren de voorzieningen voor spelen, jongeren en welzijnsvoorzieningen in geen enkele wijk een voldoende.

Voor het college vormt de Gemeenteatlas een belangrijke graadmeter van het eigen beleid. Waar zijn de Maassluizers niet tevreden over? Wat gaat wel goed? Zo wil het college als speerpunten voor 2010 onder andere het veiligheidsgevoel van de burgers verder verbeteren. Ook willen b en w fietsendiefstal, vandalisme en vernielingen nog harder aanpakken.

* Gemeenteatlas 2009 Maassluis.pdf (8,91 MB)