Ingezonden persbericht


Persbericht

Prinses Máxima opent WorldGranny seminar micropensioenen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden opent dinsdagmiddag 29 september het seminar 'Governance in Microfinance - The Needs and Challenges of Developing Micro Pensions' dat WorldGranny organiseert in De Nederlandsche Bank te Amsterdam.

WorldGranny is een non profit organisatie, partner van HelpAge International, een wereldwijd netwerk dat met en voor ouderen werkt aan het verbeteren van de kwaliteit van hun leven en dat van hun familie in ontwikkelingslanden. Als gevolg van urbanisatie en migratie en de gevolgen van HIV/aids zijn het vaak oudere vrouwen zonder pensioenvoorziening die de zorg hebben voor hun kleinkinderen. WorldGranny bestaat dit jaar vijf jaar en is inmiddels werkzaam in 12 landen.

WorldGranny is de motor achter het Pension & Delopment Network, een samenwerkingsverband tussen FMO, Verbond van Verzekeraars, pensioenfondsen, zorgverzekeraars, AFM, pensioenadviseurs en NGO's die de in Nederland aanwezige expertise op pensioen gebied wil inzetten voor de groeiende behoefte aan veilige oudedagsvoorzieningen in ontwikkelingslanden.

Prinses Máxima opent het seminar door de website www.pensionanddevelopment.org. te lanceren, een kennisbank waarmee WorldGranny de kennisuitwisseling tussen pensioenexperts in Nederland en de microfinancieringsbranche in ontwikkelingslanden wil verbreden.

Op dit moment werkt het netwerk samen met onder meer de Dhan-foundation in India. De ambitie is om, in een eerste verkennende fase, voor 25.000 mensen werkzaam in de informele sector, binnen 5 jaar een degelijke pensioenvoorziening te organiseren.

Pensioen is één van de belangrijkste themas van WorldGranny. Gezien de snel toenemende vergrijzing in ontwikkelingslanden - 1,5 miljard inwoners boven de 60 in 2050, bijna een verdubbeling ten opzichte van vandaag- is dat een absolute noodzaak. Pensioenen zijn het enige structurele antwoord op de vergrijzing en de daarmee gepaard gaande armoede.

Van de ruim 100 miljoen mensen die leven van minder dan een dollar per dag, is een op de vijf ouder dan 60 jaar.


---


Noot voor redacties


Mededeling aan redacties (