Hogeschool Utrecht investeert EUR 9,2 miljoen in excellentie


UTRECHT, 20090929 -- Hogeschool Utrecht (HU) investeert in de komende vier jaar ¤ 9,2 miljoen in excellent onderwijs. Deze investering is mede mogelijk door een bijdrage van het ministerie van Onderwijs van ¤ 3,5 miljoen vanuit het Sirius Programma. Hiervoor ontving de hogeschool maandag een symbolische cheque van minister Plasterk.

De HU wil álle talenten in de hogeschool de mogelijkheid bieden om te excelleren. De opzet van het excellentieprogramma van de HU is binnen het Nederlandse hoger onderwijs ongekend breed. Kern van het programma `Boven het maaiveld' is dat alle studenten uitgedaagd worden om bijzondere prestaties te leveren. Met deze prestaties bewijzen ze dat ze deels of geheel voldoen aan het profiel van een excellerende professional, die in de beroepspraktijk kan bijdragen aan duurzame innovatie. Eigenschappen die hiertoe ontwikkeld moeten worden zijn vakmanschap, vermogen tot reflectie, een internationaal perspectief, passie voor het vak, leiderschap en het vermogen inzichten over te dragen en onder vakgenoten te verspreiden. Studenten kunnen hun bijzondere prestaties laten beoordelen en zo in aanmerking komen voor het predikaat `Excellent' bij hun diploma.

Regulier opleiding of excellent traject
HU-studenten kunnen zich ontwikkelen tot een startende excellerende professional via een bijzondere prestatie tijdens de studie. Binnen de opleiding kunnen de prestaties het resultaat zijn van extra diepgang binnen het eigen beroep of juist verbreding door buiten het reguliere programma kennis te nemen van wat in andere vakgebieden leeft. Hiertoe maken de studenten afspraken met hun begeleidende docenten.

Herkend en erkend
Het is van belang dat zowel binnen het hoger onderwijs als het beroepenveld het belang van studenten die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken wordt herkend en erkend. Het predikaat `Excellent' is een beloning voor extra inzet en eigenschappen die voor de samenleving van het grootste belang zijn. Excellerende studenten maken binnen hun beroep het verschil. Hogeschool Utrecht zal daarom nauw samenwerken met de beroepspraktijk.

Sirius Programma
Het Sirius Programma stelt hogescholen en universiteiten in staat de toplaag van hun studenten te prikkelen, uit te dagen. Het ministerie van OCW stelt hiervoor subsidiegelden beschikbaar en heeft de ondersteuning van de onderwijsinstellingen in handen gelegd van het Sirius-programma.





Ingezonden persbericht