Gemeente Alkmaar

Persbericht Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 23 september 2009


Vroegsignalering helpt ouderen langer zelfstandig te blijven

Themamiddag 'De Kunst van het Ouder worden' in Kooimeer

Ouderen uit Kooimeer die tot op hoge leeftijd fit, actief en zelfstandig willen blijven kunnen dinsdag 29 september tussen 13.00 en 16.30 uur naar de themamiddag 'De Kunst van het Ouder worden' in De Nieuwpoort, Prins Alexanderstraat 25. Naast een informatiebeurs zijn er workshops, film en demonstraties. Ouderen kunnen zich tijdens de themamiddag ook opgeven voor een fitheidstest, die donderdag 1 oktober tussen 09.00 en 12.00 uur in De Nieuwpoort gehouden wordt. De themamiddag is een initiatief van de gemeente Alkmaar, stichting De Wering, stichting Geriant, Magentazorg, GGD, GGZ en Evean Thuiszorg.

Wethouder Wim van Veen opent om 13.00 uur de themamiddag waar verschillende workshops worden gegeven. Er zijn gehoortesten, stoelmassages, de lezing 'Invloed van medicatie op het geheugen' en 'Gezond oud worden in Nederland. GGZ Noord-Holland-Noord draait de film 'De kunst van het ouder worden'. In de film worden actieve, oudere mensen in beeld gebracht die vertellen over hun leven. Het is een film over het benutten van de mogelijkheden en kansen die het leven biedt.

Vroegsignalering

Veel ouderen vallen tussen wal en schip wanneer het aankomt op het ontvangen van de juiste zorg. De Wering, GGD, Stichting Geriant, Magentazorg, Evean, GGZ en de gemeente Alkmaar hebben de handen ineengeslagen in het proefproject 'Vroegtijdig bereiken van ouderen' om dat tegen te gaan.

De organisaties willen gezamenlijk ouderen zo vroeg mogelijk wijzen op de mogelijkheden en de hulp die er voor hen zijn. Denk hierbij aan voorlichting, informatie en advies over voeding, veiligheid in en om het huis, ontmoeten, bewegen en mantelzorgondersteuning. Belangrijk hierbij is, dat alles in de wijken gebeurt, dus bij de mensen om de hoek.

Er gebeurt al heel veel voor ouderen, zowel door professionals als vrijwilligers. Het project sluit daarom zoveel mogelijk aan bij de bestaande initiatieven en is gericht op bundeling van krachten en samen sterker staan. Samen bereik je meer. In het project 'Vroegtijdig bereiken van ouderen' ligt de nadruk op het voorkomen van ziekten en aandoeningen én het feit dat ouderen zelf sturing kunnen geven aan hun gezondheid en leefstijl. Door die mogelijkheden samen met ouderen goed in kaart te brengen, kunnen zij meer grip op hun leven krijgen. Het project zet in op een wijkgerichte aanpak, zodat ouderen gemakkelijk gebruik kunnen maken van voorzieningen.