KNHS

Martinus PJ de beste in Workum
28 september 2009

Woensdag 23 september vond voor de Friezen, Tuigpaardern en Hackneys de laatste buitenwedstrijd van dit seizoen plaats. De door een stralende zon overgoten straat in Workum vormde hiervoor het decor. De rijders met Friese tuigers verreden een tweetal kampioenswedstrijden, georganiserd door de rijdersvereniging.

Eén van die hoogtepunten was de finale van de Provinsje Fryslân Kompetysje voor de Friese limietpaarden. De dagzege en daarmee ook de eindoverwinning ging naar Martinus PJ (v. Tsjerk) van Wijbenga en Van de Ark, gereden door Udo de Haan (foto). Nadat hij zich in alles prachtig geshowd had, konden hem de versierselen aangehangen worden. Voor dekhengst Maurits 437 (v. Ulbert) van Willem Wester was de tweede plaats. Deze deed alleen mee om de dagprijs, maar was geen deelnemer aan de competitie. Voor Beene (v. Fetse) van Tjitze Bouma en gereden door Tjitske Bouma was er een eervolle derde plaats. In de einduitslag werd deze combinatie ook derde. Zijn totaalscore was gelijk aan die van Martimus, maar in dat geval is de laatste wedstrijd doorslaggevend voor de volgorde. Nielson fan Kippenburg (v. Andries) werd vierde deze dag en vierde in het overall klassement. Hille fan Bokkum (v. Sape) van Bauke de Boer, die deze ronde vijfde werd, eindigde op plaats drie nadat alle resultaten bij elkaar opgeteld waren.

Onder het zadel werd gestreden om het kampioenschap voor de best tuigende Fries. Deze titel werd binnengehaald door dekhengst Lutger 436 (v. Onne) van Christine Meinecke-Twele, gereden door Sybren Minkema. Lutger klom heel mooi in de voorhand en trad achter actief aan. Lutger loopt niet geregeld onder het zadel vertelde Sybren, maar dat bleek hem zeker niet te deren. De merrie Marrit fan Hickaerd (v. Ulke) van familie Visser, gereden door Sale Visser, presteerde zich ook vol overgave en werd uitstekende tweede.

Voor de stal van Udo de Haan en Daniëlla Smit werd het overigens een topdag. Naast de winst in de finale werden nog drie rubrieken gewonnen. Dat gebeurde in de openklasse, waarin Keimpe met Udo achter zich op de sjees de hoogste eer voor zich opeiste. In de damesklasse won Daniëlla met Martinus en bij de tweespannen won Udo met Martinus en Keimpe!

Besterly Attent (v. Manno) van Leendert Veerman showde zich dit seizoen al vaker overtuigend. De limietklasse van Workum werd verreden over drie groepen, waarbij Attent machtig optrad in de eerste groep en deze dan ook mocht aanvoeren. Met uitzonderlijk veel houding wist de zwarte hengst Zorro (v. Nando) van Bep van de Brake in de tweede groep de beste indruk achter te laten en won. Als altijd wist Wervelwind (v. Plains Liberator) van Clevering en Veenstra, gereden door Harm Jan Veenstra, veel beweging en houding op de mat, in dit geval straat, te leggen en bleef daarmee de zware concurrentie voor.

Een bijzonder boeiende strijd ontspon zich in de openklasse, waarin, evenals de limietklassen, alle categorieën elkaar ontmoetten. Voor Sunlight in handen van Henk Hammers was de hoogste eer. Ook nu toonde Sunlight zijn indrukwekkende front en trad extra op in beweging. Daarna koos de arbiter voor GSM Rintje met Lambertus Huckriede, waardoor Tobias met Lean Verhoeff naar plaats drie werd verwezen.

Sale Visser won met Egberdinas Unitas van Suzan Bouwman op overtuigende wijze de rubriek onder het zadel. Met veel ruimte en zijn kenmerkende machtige front was hij niet te kloppen. Derk Jan Mekkes reed Vitz Randall vervolgens naar een mooie tweede plaats, deze werd gevolgd door Raymond M met Evelien Corbeek.

In handen van Margaret Hammers wist Tobias vervolgens de damesklasse op zijn naam te schrijven en samen met Varanno deed hij gereden door Henk in de tweespanrubriek nogmaals de beste greep in de prijzenpot!

Lambertus Huckriede reed in de Hackney limietklasse voor Theo Wiggerts met Dynamite. Keurig gesteld en perfect bewegend was de hoogste eer hun deel. Gins Black and White van Gerard Hurkmans was goed voor plaats twee.

Magic Victory van gebroeders Van Nispen met Lambertus Huckriede aan de leidsels bleek in de openklasse de absolute nummer één. Fairview Emperor van familie Van Ingen werd met Willeke Rozendaal overigens heel goede tweede. De eerste is nog even rijker in houding, maar de tweede weet ook wat bewegen is! De Huckriedes bleven trouwens ongeslagen bij de Hackneys. Ook de drie andere rubrieken in tuig kwamen op hun naam. Netters Sir John en Lambertus bleven in de grote maat openklasse Eclipse Eyecatching van Jan van der Westen voor. Anneke op haar beurt won de damesklasse met Sir John en bij de tweespannen won Lambertus, na tussenkomst van de arbiter, het van het span van Jan Kennis.

Het gebeurt niet vaak dat er voor de Hackneys een zadelrubriek wordt uitgeschreven, maar in Dokkum stond deze op het programma! Een heel mooie verrichting toonde Improves Swagger, gereden door Femke Badenbroek, en kon zich dan ook als eerste opstellen!

Tekst: Rijk van Vulpen