Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. September

Ministerie van VROM

K-12 pompt jaarlijks 20 kiloton CO2 onder de zeebodem

29-09-2009

Energiebedrijf GDF/SUEZ slaat jaarlijks 20 kiloton CO2 op onder de Nederlandse zeebodem. Deze wereldwijd unieke technologie wordt toegepast op het boorplatform K-12, 80 kilometer ten noordoosten van Den Helder. Minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu) liet zich vandaag bijpraten tijdens een bezoek aan het platform.

K-12 is de eerste locatie ter wereld waar het broeikasgas CO2 in een gasveld onder de zeebodem opgeslagen wordt. Aardgas uit dit veld bevat veel CO2. Om het geschikt te maken voor levering aan het net, wordt het gas ter plekke ontdaan van CO2. Sinds 2004 pompt men het broeikasgas terug in de zandsteenlaag, zo'n 4000 meter onder het zeeoppervlak. Jaarlijks gaat het om 20 kiloton CO2, dat anders in de atmosfeer verdwenen was.

`Onderaardse opslag van CO2 is geen science fiction,' zei Jacqueline Cramer. `GDF Suez toont hier aan dat het kan. De ervaring van het proefproject bij K-12 is van grote waarde voor de ontwikkeling van CO2-opslag op zee.'

Afvang en (onderaardse) opslag van CO2 (carbon capture and storage of kortweg ccs) is één van de technologieën die het kabinet wil inzetten om de klimaatverandering tegen te gaan. Uitgeputte gasvelden op de Noordzee kunnen in de toekomst een bestemming krijgen als opslagplaats voor CO2. De Nogepa (Netherlands Oil and Gas Exploration and Production Association) heeft becijferd dat er in lege gasvelden op de Noordzee ruimte komt voor de opslag van meer dan 900 megaton CO2, ofwel 30 megaton per jaar over 30 jaar. Nederland produceert momenteel ruim 200 megaton CO2 per jaar.