Ingezonden persbericht


Persbericht

Hattem, 29 september 2009

Wilgen Jachthaven Hattem ziek

De Jachthaven van Hattem wordt gesierd door 21 markante wilgen. Ze geven de haven cachet en vormen tezamen een laan. Helaas werd er in augustus van dit jaar in een deel van de wilgen de bacterie Brenneria salicis, vroeger bekend als Erwinia salicis. Deze Watermerkziekte is epidemisch van aard. De bacterie vreet de bomen van binnen kapot, waardoor ze breukgevoelig worden. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. De haven wordt immers veel gebruikt door recreanten en bezoekers die er hun auto parkeren.

De gemeente Hattem wil grote ongelukken voor zijn. Zij heeft daarom na overleg met Rijkswaterstaat besloten om alle wilgen te kappen. Afgelopen vrijdag 25 september zijn de eerste wilgen op voorhand al gekapt. Deze wilgen stonden dicht bij de opstap van rondvaartboot. Harde wind zou die wilgen kunnen doen breken. De komende tijd worden ook de overige wilgen gekapt.

Het gebied waar de wilgen staan is door de bacterie besmet. Het is daarom niet mogelijk om nieuwe wilgen terug te planten. Op dit moment is Rijkswaterstaat nog aan het overwegen of er andere bomen herplant worden.


Noot voor redacties