Ingezonden persbericht


Persbericht: Individueel Convenant Horizontaal Toezicht voor Rotra

De Belastingdienst is maandag 28 september 2009 een Individueel Convenant Horizontaal Toezicht overeengekomen met logistiek dienstverlener Rotra; Rotra is hiermee de tweede onderneming in Oost-Gelderland die deze erkenning van wederzijds vertrouwen toebedeeld krijgt. Horizontaal toezicht is gebaseerd op wederzijds vertrouwen: een open relatie met de Belastingdienst waarin er over fiscale kwesties snel zekerheid kan worden geboden. Hierdoor kan er zoveel mogelijk in de actualiteit worden gewerkt waardoor de controles achteraf minder intensief hoeven te zijn. Hierbij wordt in de uitvoering van regels en wetten uitgegaan van eigen verantwoordelijkheid van belastingplichtige. Voor de ondernemer betekent dit dat haar fiscale processen op orde zijn en eventuele vraagstukken met de Belastingdienst, die zich verder uitsluitend beperkt tot het monitoren van het proces, vooraf bespreekt. Het monitoren wordt afgestemd op de mate waarin het bedrijf 'in control' is; de intensiteit van toezicht en afspraken tussen de Belastingdienst en belastingplichtige worden vastgelegd in Individuele Convenanten (bij grote en middelgrote ondernemingen). Het Convenant is vastgelegd na uitgebreide controle van Rotra's fiscale huishouding door de Belastingdienst en accountant (welke eind van dit jaar definitief wordt afgerond). Rotra's interne beheersing van fiscale zaken (TCF: Tax Control Framework) waren aanleiding tot het sluiten van het Individueel Convenant Horizontaal Toezicht.

Begin 2009 al werd Rotra het AEO-certificaat toegekend door de douane. Het Authorized Economic Operator-certificaat is een douane- en veiligheidscertificaat welke binnen de EU wordt gehanteerd. Met de beschikking over het AEO-certificaat zijn zendingen die verzorgd worden door Rotra minder onderhevig aan douanecontroles waarmee goederen en documenten eenvoudiger en sneller plaats van bestemming bereiken.
Bron: Rotra/Belastingdienst

Rotra is een Nederlandse familiebedrijf met vestigingen in Doesburg, Rotterdam, Oude Meer/Schiphol, Antwerpen (B) en Brussel (B) én met 425 medewerkers meer dan ooit een innovatieve one stop logistics shop. Met de ontwikkeling van de LZV (Lange Zware Voertuig), de eerste ethanoltrekker in Europa en de aanleg van een eigen loswal voor containeroverslag vertaalt Rotra haar innovatieve, duurzame beleid in concrete acties. De huidige vierde generatie van dit familiebedrijf leidt Rotra op basis van een heldere visie met ambitie en neemt als logistiek dienstverlener slechts genoegen met de hoogste kwaliteit.