Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 29-09-2009


VEERTIG PROCENT JONGEREN VOOR HOOFDDOEKVERBOD

Vier van de tien jongeren zouden religieuze uitingen op openbare scholen willen verbieden. Jonge moslima's voelen echter niks voor zo'n verbod. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 2300 jongeren van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, en Wijblijvenhier.nl.

In Antwerpen zijn religieuze uitingen op openbare scholen voortaan verboden. Wat denken Nederlandse jongeren hiervan? Veertig procent is hier voor; de helft ziet een verbod juist niet zitten. Opvallend is dat jongens meer pleiten voor het verbieden dan meisjes.

Veilig gevoel
Aan het onderzoek deden 200 moslima's mee. Zij stemmen vrijwel allemaal tegen een verbod op religieuze uitingen. De helft van de meisjes draagt een hoofddoek. Belangrijkste reden hiervoor is een veilig gevoel, op de voet gevolgd door de geloofsovertuiging. "Ik draag een hoofddoek, het is waar ik in geloof, het is een deel van mijn identiteit. Respect voor ieders eigen keus!", aldus een van de respondenten.

Kruisje wel, hoofddoek niet
De ene religieuze uiting is de andere niet. Zo vindt de meerderheid het dragen van een kruisje wél kunnen, maar het dragen van een hoofddoek of keppeltje in de schoolbanken vindt slechts de helft acceptabel. Waarom zien jongeren de hoofddoek niet zitten? Bijna veertig procent ziet de hoofddoek als een symbool van onderdrukking. Eenderde vindt dat vrouwen met hoofddoek niet willen integreren.

Kijk voor meer informatie op: www.top-x.nl