Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 september 2009

Vragen van de leden Dijsselbloem, Arib en Bouchibti (allen PvdA) aan de minister van Jeugd en Gezin

over de oproep van een dominee om kinderen te slaan


1. Hebt u kennis genomen van het artikel "blijf slaan als je kind huilt"* waarin de Amersfoortse predikant oproept om kinderen te blijven slaan ook als kinderen huilen van de pijn?


2. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat kindertelefoon Cris en kinder- en jeugdbegeleiders van De Hoop in Dordrecht boeken propageren waarin het slaan van kinderen wordt bepleit?*


3. Onderkent u dat het oproepen tot slaan kan leiden tot handelingen die in strijd zijn met artikel 247 Burgerlijk Wetboek 1, waarin staat dat ouders de verplichting hebben om hun kinderen te verzorgen en op te voeden zonder toepassing van geestelijk of lichamelijk geweld of van enige andere vernederende behandeling dan wel de geest van dit artikel namelijk het voorkomen van kindermishandeling? Zo ja, welke gevolgen verbindt u aan deze constatering"? Zo nee, waarom?


4. Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat jeugdhulpverleners een boek aanbevelen waarin het opvoeden van kinderen wordt vergeleken met het opvoeden van honden? "Eigenzinnige kinderen vragen erom geslagen te worden, en die vraag dient gehonoreerd te worden."


5. Kan een oproep om kinderen door te blijven slaan ook als kinderen huilen van de pijn, gezien worden als uitlokking tot mishandeling op grond van art. 47 Sr? Zo nee, waarom niet? Aan welke voorwaarden voor strafbaarheid aan het feit van uitlokking wordt in dit concrete geval dan niet voldaan (bijvoorbeeld opzet van de uitlokker, het aanzetten van een ander of het gebruik van uitlokkingsmiddelen)? Is het daarbij van belang of de genoemde pijniging daadwerkelijk heeft plaatsgevonden?


6. Ontvangen bovengenoemde jeugdhulpverleningsorganisaties overheidssubsidie? Zo ja, om hoeveel gaat het? Vindt u het verantwoord dat deze organisaties overheidssteun ontvangen gezien hun pleidooi geweld tegen kinderen in opvoedingssituaties te hanteren?


7. Welke maatregelen zijn volgens u denkbaar om Cris en De Hoop ervan te weerhouden Dobsens standpunten over lijfstraffen te promoten, omdat deze haaks staan op goede jeugdhulpverlening?


* Algemeen Dagblad, 15 september 2009

* Trouw, 19 september 2009

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag