Ingezonden persbericht


September 2009

Dagvlinders
in Nederland en Vlaanderen

Vlinders spreken erg tot de verbeelding, met hun prachtige kleuren en hun magische gedaanteverwisseling. Maar ze laten zich lastig van heel dichtbij bekijken. De nieuwe DVD Dagvlinders in Nederland en Vlaanderen gunt ons een uniek kijkje in het intieme leven van vlinders. De prachtige landschaps- en vlinderbeelden staan garant voor een uur kijkplezier en het systematische gedeelte is ideaal als praktisch naslagwerk.


Een aardbeivlinder, zeer zeldzaam in Nederland, scharrelt rond op de bladeren van een frisgroene dauwbraam. Een oranjetipje klimt uit zijn sierlijke cocon en begint langzaam zijn vleugels op te pompen in de ochtendzon. Een rups van de kleine parelmoervlinder doet zich tegoed aan de bloembladeren van een duinviooltje.

Het zijn ontroerend mooie impressies van het vlinderleven die Annette van Berkel vakkundig en met zeer veel passie en geduld heeft vastgelegd op film. Het resultaat is de nieuwe DVD Dagvlinders van Nederland en Vlaanderen.

Ruim vijf jaar is de documentairemaakster op pad geweest om alle vlinders in Nederland en Vlaanderen in hun leefomgeving op film te zetten. Ze is als het ware in de huid van de vlinders gekropen. Een grote verzameling unieke landschaps- en vlinderbeelden is daarvan het resultaat. Op de DVD heeft ze de mooiste bijeengebracht, bij elkaar meer dan een uur aan filmmateriaal. Nog nooit eerder zijn de dagvlinders van Nederland en Vlaanderen op deze manier in beeld gebracht.

Als kijker krijgen we een intieme kijkje in het leven van dagvlinders. Alle aspecten van gedrag en ecologie komen aan de orde, bijvoorbeeld de zoektocht naar een partner en de gedaanteverwisseling van rups tot vlinder. Daarnaast staan er op de DVD afzonderlijke films over vier belangrijke landschappen (bos, grasland, duinen, en heide en venen) met de vlinders die daar leven. Via het menu kunt u alle dagvlinders van Nederland en Vlaanderen ook apart bekijken: van elke soort zijn korte fragmenten beschikbaar, gerangschikt op alfabet maar ook op soortgroep. Het commentaar op de films is ingesproken door Boudewijn de Groot en Eva Zeijlstra. Ook is het mogelijk de beelden te bekijken zonder commentaar, met als achtergrond alleen de bijbehorende natuurgeluiden.

De DVD kwam tot stand in samenwerking met De Vlinderstichting. Ook organisaties als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en enkele van de Provinciale Landschappen verleenden hun medewerking. Vlinderliefhebbers kunnen de DVD gebruiken als handig naslagwerk en als inspiratiebron voor succesvolle vlinderexcursies. Voor groenbeheerders, tuinenbezitters en boeren bevat de DVD veel waardevolle tips en informatie over vlindervriendelijk landschapsbeheer. Ten slotte zal de DVD, met zijn prachtige landschaps- en vlinderbeelden, ook algemene natuurliefhebbers aanspreken.

Dagvlinders in Nederland en Vlaanderen

Auteur: Annette van Berkel Met medewerking van Boudewijn de Groot en Kars Veling Technische bewerking: Weia Reinboud
Uitgever: KNNV Uitgeverij in samenwerking met de Vlinderstichting Uitvoering: Dvd met meer dan een uur uniek beeldmateriaal, en met natuurgeluiden en commentaar ISBN: 978 90 5011 315 1

Prijs: ¤ 14,95