Gemeente Dordrecht

Wijkpunt Crabbehof biedt beginnende koks een kans

Op 28 september is het project 'Werelds Tafelen' gestart. Dit project biedt kansen aan beginnende koks om ervaring op te doen en in de toekomst een eigen cateringservice of restaurant te starten. Wethouder F. J. van den Oever at gisteren om vijf uur 's middags een eerste vorkje in Punt de Wereld aan de Colijnstraat.

Ontmoetingsruimte 'Punt De Wereld' is de uitvalsbasis voor 'Werelds Tafelen'. De daar aanwezige keuken en restaurantruimte voldoen aan alle strenge eisen en voorschriften. Bovendien ligt deze ontmoetingsruimte midden in wijk Crabbenhof. Wooncorporatie Woonbron is eigenaar van het gebouw.

Via werkmakelaar Max Suart in Wielwijk zijn zes enthousiaste deelnemers geworven. Werkmakelaar Suart helpt mensen - al dan niet met uitkering- met het zoeken naar werk. Dat kan gaan om betaald werk of vrijwilligerswerk. 'We willen de koks in spé in 'Punt De Wereld' de gelegenheid bieden om ervaring op te doen. Dat versterkt hun positie op de arbeidsmarkt en het geeft ook een impuls aan de sociale cohesie in de wijken. 'Werelds Tafelen' is een project dat een bijdrage levert aan de wijkeconomie van Wielwijk én Crabbehof! ", aldus Suart. Bewoners van de twee wijken kunnen straks voor een kleine prijs lekker eten in Punt de Wereld.

Voordat de beginnende koks aan de slag gaan, volgen zij eerst een aantal cursussen via de Short Stay Facility (SSF) in Wielwijk. De deelnemers leren bijvoorbeeld hoe zij de hygiëne in de keuken kunnen bewaren en hoe zij inkopen moeten doen voor een restaurant. Het SSF ondersteunt bij het zelfstandig ondernemerschap en de verschillende stappen die in dat proces genomen moeten worden.

Na het afronden van de opleiding mogen de deelnemers bij toerbeurt -en vanuit hun eigen culturele achtergrond- wisselende dagmenu's samenstellen, bereiden en serveren in het restaurant van 'Punt de Wereld'. De SSF zal de restaurantfunctie coördineren, verzorgt de promotie naar de bewoners in de wijk en ziet toe op de kwaliteit van de maaltijden, de geldende voorschriften en wettelijke regels.

Het project Werelds Tafelen heeft vorig jaar een subsidie van de gemeente gekregen, omdat het project een 'Dordtse Diamant' is geworden. Het project 'Dordtse Diamanten' is opgezet in het kader van het actieplan 'Werken aan wijkeconomie'. Het actieplan heeft tot doel bedrijvigheid en ondernemerschap in de wijken te stimuleren.

Datum 29 september 2009
Redactie Linde de Jong
Servicecentrum Drechtsteden
Afdeling Communicatie Servicecentrum Drechtsteden
T (078) 639 65 75
Informatie John Boogaard
Hoofd Werk en Opleiding Short Stay Facility
T 06 - 21 22 62 81

Max Suart
Werkmakelaar mg.suart@dordrecht.nl


Noot voor redacties