Gemeente Delft


1 miljoen toeristische dagjesmensen in Delft

In 2008 trok Delft 1.006.000 unieke Nederlandse bezoekers die een dagje Delft deden. De voornaamste reden om Delft te bezoeken is de gezellige sfeer: winkelen en horecabezoek in een historische setting.

59% van de bezoekers komt naar Delft om te winkelen voor plezier (funshoppen). Ook lunchen/dineren (31%), op een terras zitten (22%) en een stadswandeling of museumbezoek (beide 12%) zijn populaire activiteiten.

De bezoekers van Delft brachten bij elkaar 2.420.000 keer een bezoek aan Delft. Dit is een bezoekfrequentie van 2,4 per bezoeker, waarvan de meeste (82%) voornamelijk uit de eigen regio komen. Hiermee komt de totale economische waarde van toeristisch dagbezoek uit op jaarlijks bijna 92 miljoen euro.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau NBTC-NIPO in opdracht van de gemeente Delft. De resultaten zijn onder andere gebaseerd op het gedurende een jaar monitoren van het toeristisch bezoek van 'dagjesmensen' aan Delft.

Delft wil graag de huidige bezoekersgroep uitbreiden. Daarom richt de toeristische promotie van de stad zich de komende tijd extra op het aantrekken van bezoekers uit de omliggende provincies Noord-Holland, Utrecht en Zeeland. Onder meer door het promoten van de Delftse evenementen, musea en culturele instellingen en het versterken van de beeldvorming van een gezellige historische binnenstad / Universiteitsstad (historie en technologie). Uiteraard is er specifieke aandacht voor informatievoorziening over de bereikbaarheid van de stad met name vanwege de Spoorzonewerkzaamheden.


Noot voor redacties
Noot voor de redactie (

Gemeente Delft