TNS NIPO

TNS NIPO-RTL publicaties

29 september 2009

Voorzitterschap EU wordt Balkenende en Nederland gegund ... maar dan wel nieuwe verkiezingen!

Premier Balkenende blijft het hardnekkig ontkennen, maar de geruchten dat hij serieus kandidaat is voor de nieuwe functie van vaste voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders blijven aanhouden. Mocht het aan de orde komen, dan heeft hij de steun van het Nederlandse volk: ruim de helft (58%) van de Nederlanders vindt dat Balkenende deze functie moet aannemen, ruim een op de drie (37%) vindt van niet. Vooral de CDA-achterban staat positief tegenover een eventueel vertrek van Balkenende naar Europa (71% vindt dat hij het zou moeten doen!).

Waarom steunt men Balkenende? Omdat men denkt dat hij het kán en dat het goed is voor Nederland. Ruim zestig procent (62%) is van mening dat de benoeming van Balkenende goed zou zijn voor de Nederlandse positie binnen de EU, ruim een derde (35%) denkt dat Balkenende een geschikte kandidaat voor die positie is.

Nederlanders die niet willen dat hij de overstap maakt, vinden in meerderheid dat Balkenende geen geschikte kandidaat voor de functie is (65%).

Nieuwe verkiezingen als Balkenende vertrekt, Verhagen goede opvolger Bijna twee op de drie Nederlanders (64%) vinden dat er nieuwe verkiezingen moeten komen in het geval dat Balkenende inderdaad voortijdig naar Europa vertrekt. Eén op de drie (34%) meent dat een andere CDA'er Balkenende kan opvolgen. In het laatste geval zou de huidige minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, hem wel eens als premier of lijsttrekker kunnen opvolgen. Onder alle Nederlanders is Verhagen overduidelijk favoriet: 27 procent geeft aan hem de voorkeur boven Camiel Eurlings (14%), Herman Wijffels (9%) en Piet-Hein Donner (8%). Verhagen is vooral populair bij rechtse kiezers.

Blair nog populairder dan Balkenende
Leggen we de drie belangrijkste kandidaten voor de vacature voor, dan blijkt de Britse oud-premier Blair nog vaker de voorkeur van de Nederlanders te hebben (38%) dan Balkenende (36%). De Luxemburgse premier Juncker (15%) spreekt het minst tot de verbeelding.

C6955 I4 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op dinsdag 29 september 2009, van 13.30 uur tot 15.30 uur, in het Leven-in-Nederland-forum. In totaal werden 653 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=653). De resultaten zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio en politiek stemgedrag (TK 2006).