Gemeente Zwolle

Duurzaam onderkomen voor vleermuizen op Hessenpoort II: unieke oplossing voor beschermde diersoort

De voormalige boerderij aan Markteweg 9 op Hessenpoort II wordt ingericht als duurzame vleermuizenverblijfplaats. Uit een natuurtoets blijkt dat er vleermuizen verblijven in de voormalige boerderij aan de Nieuwleusenerdijk 16-18, die net als de boerderij aan de Markteweg al geruime tijd leeg staat. De vleermuizen krijgen nu een beter en speciaal voor hen ingericht onderkomen aan de Markteweg, waardoor de boerderij aan de Nieuwleusenerdijk gesloopt kan worden. Deze kavel wordt dan uitgegeven als bedrijfsterrein.

Nieuwe verblijfplaats onderdeel van aan te leggen ecologische zone

Vleermuizen zijn als beschermde diersoort opgenomen in de Flora- en Faunawet. Op Hessenpoort II komt met name de Gewone Dwergvleermuis voor en in mindere mate de Laatvlieger. Hun nieuwe verblijfplaats gaat onderdeel uitmaken van de nog aan te leggen ecologische zone, een natuurlijk ingericht gebied op Hessenpoort.

Nieuwe onderkomen in vroege voorjaar klaar

De sloop van beide panden in kwestie was al eerder aanbesteed, maar werd uitgesteld vanwege de vleermuizen. Het pand aan de Nieuwleusenerdijk wordt zo snel mogelijk gesloopt. In het vroege voorjaar zal het nieuwe onderkomen van de vleermuizen klaar zijn. De financiën die geraamd zijn voor de sloop van Markteweg 9 worden nu gebruikt om het gebouw in te richten voor de komst van de vleermuizen.