GroenLinks in de Europese Unie


GroenLinks blij met uitgelekte plannen over EU-belasting op energieverbruik

Brussel, 29 september 2009 - GroenLinks verwelkomt de plannen van de Europese Commissie waarin een EU-wijde belasting op energieverbruik en CO2-uitstoot voor de transport- en landbouwsector wordt voorgesteld. Deze plannen zijn vandaag uitgelekt.

GroenLinks-Europarlementariƫr en klimaatspecialist Bas Eickhout noemt het voorstel revolutionair: "Dit is het eerste serieuze voorstel van de Europese Commissie voor het belasten van energieverbruik."

De Europese Commissie stelt voor om zowel een belasting in te voeren op CO2-uitstoot als op het energieverbruik in de sectoren die niet onder het emissiehandelssysteem vallen, zoals de transport- en de landbouwsector. Volgens Eickhout erkent de Europese Commissie hiermee dat er veel nadelen verbonden zijn aan de emissiehandel.

Eickhout: "Emissiehandel heeft nog steeds onvoorspelbare opbrengsten door de niet te voorspellen koolstofprijs. Daarnaast blijft de koolstofprijs veel te laag door het weggeven van de emisserechten aan de industrie. In het nieuwe voorstel kiest de Commissie voor een veel directere toepassing van het vervuiler betaalt principe voor de transport- en landbouwsector. Hiermee worden direct schonere technieken voor onze lucht en klimaat gestimuleerd".

Voor het heffen van Europese belastingen op energieverbruik is er unanimiteit nodig van alle EU-lidstaten. Eickhout voorspelt dat het lastig wordt om goedkeuring te krijgen voor de voorstellen. Eickhout ziet wel een oplossing.

"Het is mogelijk dat een aantal landen een kopgroep gaat vormen die alvast belasting gaat heffen. Andere lidstaten kunnen later volgen. Op die manier wordt er gestimuleerd dat bepaalde lidstaten voorop kunnen lopen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als ook Nederland een keer het initiatief zou nemen", aldus Eickhout.

Verder vindt Eickhout het negatief dat belastingheffing op biomassa wordt uitgesloten in de plannen. "Volgens de Europese Commissie is biobrandstoffen altijd CO2-neutraal, terwijl dit lang niet zeker is. De teelt van gewassen voor brandstof gaat nog steeds ten koste van landbouwgrond. Daarmee zorgt de Europese Commissie voor een verkapte subsidie voor een energiebron die niet zeker duurzaam is."



Zie voorstel van de Europese Commissie via http://www.euractiv.com/pdf/Energy%20Taxation%20Interservice%20proposal.pdf

Anita de Horde
Persvoorlichter



GroenLinks in de Europese Unie