D66

dinsdag 29 september 2009

Enkele-feitconstructie geschrapt? Oude wijn in nieuwe zakken

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham laakt de plannen van het kabinet rond het tegengaan van discriminatie op strengreligieuze scholen. Op dit moment laat de huidige Algemene wet gelijke behandeling ruimte voor dit soort scholen om homos of niet-getrouwde heteros te weigeren. D66 wil dat hieraan een einde komt. Van der Ham komt op korte termijn met een eigen wetsvoorstel.

Echte verandering

Het kabinet kondigt aan de enkele feitconstructie te willen schrappen. "Echter, de regering wil die vervangen door een gelijkstrekkend artikel", zo stelt Van der Ham. "Het kabinet verkoopt dus oude wijn in nieuwe zakken. D66 wil dat de wet echt inhoudelijk veranderd. De enkele feitconstructie moet geschrapt worden zonder dat daar andere bepalingen voor in de plaats komen.

Ontslag docenten

De enkele feitconstructie is een uitzondering in de Algemene wet gelijke behandeling die regelt dat instellingen op godsdienstige en levensbeschouwelijke grondslag, zoals bijzondere scholen, een personeelsbeleid mogen voeren waarin rekening gehouden wordt met hun grondslag. Van der Ham: Concreet houdt dit in dat het enkele feit dat iemand homoseksueel is geen reden kan zijn voor ontslag. Niet nader omschreven bijkomende omstandigheden kunnen dat echter wél zijn. In de praktijk worden die vage omstandigheden door dit soort strenge scholen aangegrepen om te trachten van de docenten af te komen. Het plan van het kabinet verandert daar niets aan.

Van der Ham verwacht zijn wetsvoorstel nog dit najaar te kunnen presenteren.